Nieuws
Wout Theuws prrijs

BEMAS vzw reikte gisteren voor de zesde keer de Prijs Wout Theuws uit. Winnaar Wout Noterman, leerling Industriële Wetenschappen van het Bernardustechnicum in Oudenaarde optimalsieerde als geïntegreerde proef het onderhoudsprogramma voor een automatische lasmachine voor wapeningsnetten.

Knelpuntberoep

De online vacaturedatabank van de VDAB Onderhoudstechnici bewijst met meer dan 10.000 vacatures voor onderhoudstechnici de knelpuntstatus van het beroep. Intussen staan er nog steeds 3.500 open maar blijft het aantal scholen dat een gerichte opleiding aanbiedt in technisch onderhoud beperkt. Samen slagen ze er in slechts 600 in onderhoud opgeleide leerlingen te laten afstuderen. 

Prijs Wout Theuws

De Prijs Wout Theuws wil leerlingen in het laatste jaar van opleiding met een arbeidsmarktfinaliteit (BSO), een gemengde finaliteit (TSO) of SE-N-SE (7de jaar secundair na secundair) motiveren om een geïntegreerde proef (GIP) of stageverslag te maken rond onderhoud of betrouwbaarheid. BEMAS probeert ook jongeren in een technische opleiding te inspireren om, net als Wout Theuws, hun carrière te starten in onderhoud met de ambitie zichzelf verder te ontplooien tot een echte industriële expert en leider. 

Winnaar en finalisten

Winnaar en finalisten 2021-2022
Winnaar en finalisten 2021-2022

Als leerling van het zesde jaar Industriële Wetenschappen werkte Wout Noterman een geïntegreerde proef uit over een automatische lasmachine. Deze machine produceert wapeningsnetten in de betonpanelenfabriek van Willy Naessens. Wout analyseerde naast de werking van de machine ook de onderhoudsinstructies van de fabrikant. Na gesprekken met de operatoren en onderhoudstechnici kwam Wout tot verschillende aanbevelingen om het onderhoud te verbeteren. Daarmee kan de gebruiker de machine nog betrouwbaarder laten werken en de levensduur verlengen. De jury vond ook dat Wout als een professionele reliability engineer dieper inging op de veiligheid van de machine zowel in werking als tijdens onderhoud.

Zijn werk en mondelinge toelichting overtuigden de jury. Als winnaar van de Prijs Wout Theuws ontvangt Wout Noterman naast een certificaat ook een geldprijs van € 300.

Medeleerling aan de zelfde school Caio Devreese (Self-Sustainable Vehicle) en Jenthe Missinne van Richtpunt Eeklo (stages als onderhoudstechnicus bij Stora Enso en Oleon) vormen de andere twee van de top3.

Als school van de winnaar van de prijs Wout Theuws ontvangt het Bernardustechnicum bovendien een 3D-printer als geschenk van EQUANS. Chris Van Kwikkelberghe, Technical Competence Advisor bij EQUANS overhandigde de printer aan Wouts begeleider Bart Neirynck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.