Nieuws
KNW Najaarscongres 2019 zoomt in op droogte-aanpak

Droogte vraagt om een nieuwe aanpak. Technisch, beheersmatig maar ook conceptueel en strategisch. Een keur van bevlogen experts, vanuit uiteenlopende disciplines benaderen op 29 november 2019 tijdens het najaarscongres van KNW het droogtevraagstuk op positieve wijze.

Droogte-aanpak

Een aloude bestuurskundige wet leert dat een onderwerp pas echt wordt aangepakt wanneer het leeft in de publieke opinie. Bovendien moeten er genoeg mogelijkheden zijn om met het vraagstuk aan de slag te gaan en helpt ook de bestuurlijke wil voor actie. Het eerste behoeft na twee droge zomers geen introductie meer.

Het duurt gemiddeld nog twintig jaar voor de effecten van droogte echt goed zichtbaar en voelbaar worden. Maar omdat te voorkomen, moeten we nu de handen ineenslaan.

Partnerschap in ontwikkeling

Droogte vormt ook voor alles het issue dat lokale, regionale, nationale en zelfs internationale belangen met elkaar verbindt. ‘Capacity building ofwel het uitbreiden en ontwikkelen van partnerschap is daarom nodig. Het gaat hierbij om versterken van bestaande coalities en het ontwikkelen van nieuwe en soms opmerkelijke vormen van samenwerking. Partnerschap staat voor het gebruiken van elkaars kracht en het delen van risico’s. Maar ook voor ontdekken dat samenwerking op een relatief nieuw dossier kansen biedt om taboes te slechten en te zorgen voor nieuw elan. Dat is de positieve zijde van een complex, ingrijpend en verontrustend probleem (‘het glas is half vol’).

KNW Najaarscongres 2019

‘Agrariërs, stadsbewoners en ingenieurs en vele anderen verzamelt u rondom droogte’. Wie en in welke relatie staat op? KNW neemt een voorschot op het debat op 29 november en bespreekt in vogelvlucht hoe idee, techniek en partnerschap met elkaar verknoopt worden in de aanpak van droogte. Voor welke partij is een dragende rol weggelegd, bekend en minder bekend en hoe ver staat het met verbinding? Het is die vraag die, naast alle boeiende inhoud, ook centraal staat op het KNW najaarscongres van 2019, in Nijkerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.