
Vandaag en morgen (20 en 21 november 2019) verzamelen zich in het Belgische Brussel oceaanexperts uit industrie, overheid en onderzoek. Zij gaan de toekomst van digitale technologieën in de offshore economie tegen het licht houden. Hoognodig om het tijdig bereiken van de duurzaamheidsdoelen van de VN te garanderen, zo blijkt.
Zee(economie)
Vier jaar na de lancering van Agenda 2030 en de hieraan gekoppelde Duurzaamheidsdoelen door de Verenigde Naties moet er een tandje bij. Dat stellen de organisatoren van de G-STIC-conferentie (‘Global Sustainable Technology and Innovation Conference’).
Zo willen zij met de workshop ‘Digital Technologies in the Ocean Economy: Exploring the Future’ georganiseerd door de STI Ocean Economy Group van de Oeso, De Blauwe Cluster en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), met steun van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse Overheid (EWI) benadrukken dat met name op zee geïntegreerde technologische oplossingen nodig zijn over sectoren en disciplines heen. Alleen zo verzekeren we een duurzame toekomst inzake gezondheid, huisvesting, voedsel, water, onderwijs, energie en klimaat.
Drie hoofdthema’s
De organisatie koos voor drie hoofdthema’s: (1) Hoe kunnen digitale technologieën duurzaam worden ingezet ten aanzien van een propere scheepvaart, een robuuste kustbescherming, het ontzilten van zeewater, ruimtelijke planning op zee en het zogenaamde ‘smart seas’-concept; (2) Wat mogen we verwachten van bekabelde observatoria, simulatieplatformen en mobiele platformen (als robots, drones, schepen)?; (3) Hoe kunnen verbeterde intelligente sensoren, beeldvorming- en communicatietechnieken de collectie, analyse en overdracht van gegevensstromen optimaliseren?