Nieuws

Gent renoveert plein en defecte Napoleon-pomp

Gent renoveert plein en defecte Napoleon-pomp

Het Belgische Gent knapt zijn stadshart op. Daartoe behoort ook een pomp uit de tijd van Napoleon. De pomp uit 1810 zal naar waarschijnlijkheid binnen enkele maanden weer spuiten.

Gent

Het wegen- en rioleringsontwerp omvat de volledig heraanleg van de Zandberg, een deel van de Koningstraat en een deel van de Onderstraat in Gent. Bij het ontwerp staan veiligheid en comfort voor voetgangers en fietsers centraal. De Stad Gent wil ook inzetten op kindvriendelijkheid, vergroening en de infiltratie van regenwater.

Defecte Napoleon-pomp

De waterpomp centraal op het plein in Gent dateert van 1810. Sinds de jaren 50 werkt de pomp niet meer. Een grondige renovatie van het monument en de leidingen zal ervoor zorgen dat de pomp opnieuw water kan geven.

De waterput waarop de pomp is gebouwd, staat al op kaarten uit de 14de eeuw. In 1684 kwam er een pomp op de plaats van de waterput, midden op het pleintje. De huidige pomp dateert uit 1810 en verving de originele. Op een vierkante basis met aan weerszijden een pomp met waterbekken rust een dekplaat met een meer dan zes meter hoge obelisk. Een keizerlijke adelaar op een bol bekroont het geheel. De pomp herinnert als enige openbare, sculpturale versiering aan de napoleontische tijd in Gent, vandaar ook de bijnaam ‘Pomp van Napoleon’.

Archeologische plek

Het water smaakte blijkbaar bijzonder. Van straten ver kwamen mensen met een kannetje water om er een buitengewoon ‘tasje koffie mee te maken.

Het project bevindt zich ten noorden van de Gentse portusomwalling uit de negende en tiende eeuw én binnen de stadsomwalling of watergordel rond de stad uit de twaalfde eeuw. De stad verwacht er dan ook archeologische materiaal te vinden. Daarom startten de archeologen van de Stad Gent op 13 januari 2020 met het graven van drie proefputten. Via de putten krijgen ze een inkijk op de aard van het bodemarchief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.