Nieuws

214 gastankers extra per jaar naar Zeebrugge

214 gastankers extra per jaar naar Zeebrugge

Acht miljoen ton lng gaat de haven van Zeebrugge vanaf nu jaarlijks overslaan. Dat komt overeen met 214 gastankers per jaar die bijkomend zullen aanmeren. 

Gastankers

Fluxys Belgium bouwde zijn vijfde en grootste tank met een capaciteit van 180.000 m3 om jaarlijks tot 107 lng-cargo’s te kunnen overslaan. Die tank brengt meer flexibiliteit omdat de terminal dan via bufferopslag lng tussen twee schepen kan overslaan als ze niet gelijktijdig aangemeerd liggen.

Extra per jaar

Fluxys Belgium wist in 2015 dit megacontract van twintig jaar in de wacht te slepen. Daarop ging de bouw van de tank van start. De gasnetbeheerder kent een significant groei.

“Met de start van het langetermijncontract voor scheepsoverslag zetten we een nieuwe stap in de continue ontwikkeling van ons lng-dienstenaanbod”, zegt CEO van Fluxys Belgium Pascal De Buck. “De terminal vormt nu een volwaardige schakel in de logistieke keten voor de wereldwijde levering van lng vanaf de Yamal-productieterminal in Siberië.”

IJsbrekers brengen het aardgas van Yamal in de Noordelijke IJszee naar Europa. Daar gaat de lading in conventionele lng-schepen die ze naar hun bestemmingsmarkten brengen. “De scheepsoverslag is een belangrijke nieuwe bedrijfstak en de haven van Zeebrugge zal het scheepsverkeer merkbaar zien toenemen”, zegt De Buck nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.