Nieuws
Energiebesparing van 50% mogelijk op luchtproductie

Aerzen presenteerde op de IFAT in München een nieuw product. Naast de traditionele rootsblower, de schroefcompressor en de Delta hybride blower, of zoals het bedrijf het zelf noemt de Performance3, presenteerde het een Hybride 2.0 machine. Insteek vormt energie-efficiëntie, vooral bij de afvalwaterzuivering waar het bedrijf op dit moment zijn sporen verdient.

Luchtproductie

De afvalwaterzuivering staat in de top3 van energieslurpers. Of het nu bij een RWZI (rioolwaterzuivering) of bij een bedrijf zelf is, lucht om de bacteriën te laten gedijen, kost heel veel geld. Voor de bedrijven die de afgelopen jaren verder geen actie voor energiereductie ondernamen, valt er volgens de berekening van Aerzen zo al 50 procent te besparen. En dat brengt de terugverdientijd op twee tot drie jaar. Door te beginnen met een Aeraudit beidt de fabrikant een nulmeting aan waarop hij verder borduurt voor de optimale installatie.

Niets mis met de traditionele rootsblower. Maar bij piekbelasting niet de optimale, aldus Aerzen. De naam Turbo zoals het bedrijf hem noemt, geeft al aan dat hij goed zijn best doet. Maar zijn hoge efficiëntie behaalt hij vooral op een optimaal werkpunt. Qua footprint dus onverslaanbaar maar vaak krijgt de gebruiker een te grote machine. Hij past overigens wel weer mooi in een mix waarbij hij het zware werk verricht en een van de andere twee de pieken opvangt.

Energiebesparing

De volgende, de Delta Blower schroefcompressor zoals het bedrijf zijn positieve verdringercompressor noemt, gaat al een stapje verder. Maar de derde, de Delta Hybrid combineert de twee in een machine. Met een regelbereik van 1:4 kan hij bijna elke volumewissel aan, aldus de fabrikant. De permanentmagneetmotor maakt hem nog energiezuiniger.

Overigens werken alle drie 100 procent olievrij, met standtijdverlengende lagers en geluiddemping zonder adsorptiemateriaal.

Waar de waterzuivering vaak ruimte genoeg biedt, beschikt de industrie vaak over minder. In zo’n geval biedt de fabrikant een plug-and-play container met de blower erin.

Energiebesparing van 50% mogelijk op luchtproductie
Omdat ze elkaar aanvullen kan de gebruiker ook voor een mix kiezen. De Aersmart regelt dan vanzelf de optimale combinatie.

Volledig regelbereik

En zoals al aangegeven kiezen sommige gebruikers voor een mix van meerdere units. “Dat werkt zelfs als er al een staat en de gebruiker wil optimaliseren”, aldus Ben van Maanen, sales engineer in het watersegment bij Aerzen.

Met het geïntegreerde AerSmart regelt de gebruiker ook dan zijn optimale mix. Het systeem stelt zichzelf in op de meest energiezuinig stand en verzamelt data voor trendanalyses en voorspellend onderhoud. Iets dat op het normale Scada niet kan. Air Progress gaat nog een stap verder en brengt de monitoringoplossing in de cloud. Waar waterzuiveringen buiten Nederland al veel meer stappen op dit punt zetten (al 10 geïnstalleerd), begint Aerzen in Nederland de eerste pilot na de zomer bij waterschap Vechtstromen.

Energiebesparing van 50% mogelijk op luchtproductie

Wensen van de klant

De aangepaste Delta Hybrid die het bedrijf op de IFAT presenteerde, staat volledig in het teken van klantwensen. De D13S, de D17S, de D25S en de D30S beschikken over een ingebouwde frequentieregelaar en een IE4motor. De regelaar voorziet in een regelbereik van 1:5. De rotor- en statorvorm wijzigden en ze bevinden zich in een ijzeren huis nu. De D staat voor Delta en verwijst naar de schroefcompressorserie. Het cijfer staat voor het maximale volume, respectievelijk 13 m³/min, 17, 25 en 30 m³/min. S impliceert een maximale druk van 1000 mBar. Het motorbereik loopt respectievelijk van 30 kW, 37 via 45 naar maximaal 55 kW.

Heat Recovery behoort ook tot de mogelijkheden. Dan komen er bovenop de installatie leidingen een warmtewisselaar.

Voor perslucht garandeert de fabrikant een filterklasse F7.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.