
‘De stilte voor de storm’ omschreef directeur Paul Petersen van FHI het. ‘Er staat van alles te geburen in de proces- en productieautomatisering.’ Bleken effectiviteit en efficiency door de jaren heen de kernwoorden voor de productie- en procesindustrie. Actuele ontwikkelingen rond Industrie 4.0, Industrial Internet of Things (IIoT), Big Data en daardoor ook Cyber Security vragen om concrete en tegelijkertijd strategische keuzes.
Samenwerken
Jacco Opmeer (Shell Global Solutions) haakte daar op in met een betoog over de noodzaak tot standaardisatie in de snel transformerende industriële sectoren. Opmeer houdt zich namens Shell bezig met de werkgroep Open Process Automation Forum (OPAF).
“De industrie transformeert, gedreven door de wensen en behoeften van de maatschappij. Maar dat vergt aanpassingen van leveranciers aan de procesindustrie. Samenwerking met eindgebruikers vormt daarbij een belangrijke schakel.”
Opmeer vervolgde: “We willen namens het OPAF ons ecosysteem, een groep van eindgebruikers veel meer gaan betrekken bij technische ontwikkelingen en de samenwerking aangaan. Daarbij gaat het niet om een product te verkopen maar het ontwikkelen van gezamenlijke oplossingen. De leveranciers zitten met dezelfde uitdaging als wij eindgebruikers: de productkosten moeten omlaag. Hierdoor komen ze in een ‘squeeze’ naar wat zij voor eindgebruikers kunnen ontwikkelen. Want ze moeten de ontwikkelkosten voor nieuwe platformen uiteindelijk doorberekenen.”
Cyber security
Denk bijvoorbeeld aan cyber security. Opmeer: “De levels van voorheen fungeerden goed voor cyber security. Maar in verband met de vele data en het samenwerken moeten we streven naar een plat en veilig platform met vaste architectuur. Exxon Mobil gaat zijn nu zijn eerste fabriek in de VS met het nieuwe systeem bouwen. Waar nu nog door de grote installed base ze de interface moeten integreren, vereist het ontbreken van lagen een hybride systeem dat in samenwerking met leveranciers tot stand moet komen. Het gaat ten slotte om het ontsluiten van data.
Life Cylce Management
Het verhaal van Hans van Engelen, ICT Group en Roel van Camp, Organon Benelux sloot hier heel mooi op aan. Door een security-incident in 2017 moest Organon maatregelen nemen. Het ERMD-programma (Enterprise Resilience en modernisering naar life cycle management) betrok IT en OT. Het wereldwijde programma werd eerst lokaal uitgerold en globaal gecoördineerd. Doel was het voorkomen van incidenten in de toekomst. Maar ook mocht er onverhoopt wel een plaatsvinden, hoe komen we dan snel weer in de lucht. Na een inventarisatie (nulmeting) richtte de modernisering zich op de systemen. Oude programma’s als Windows7 gingen er uit, nieuwe kwamen binnen. Servers werden virtueel gemaakt. Maar er volgde ook een conversie van Siemens S5 naar S7. Met een waarschuwing: zorg dat er nog mensen blijven die de eerste kunnen programmeren tot alles over is!
Voor het ombouwen, werd alles eerst getest op een simulator. Inmiddels staat er een continue oplossing op basis van life cycle management.
Waterstofmonitoring
Mark van der Zande van Krohne Nederland stipte daarna de noodzaak van goede monitoring bij waterstof aan. De kleinere moleculen, het explosieve van de stof en het met gas mengen maken traditionele gasdetectie onmogelijk. Daarvoor dient het Real Time Transitmodel waar een druk-, temperatuur- en flowmeter aan het begin en het einde van de leiding de oplossing bieden. Met een digital twin valt vervolgens de stroming te moduleren. De dynamische filtering van het RTTM, vergelijkbaar met gezichtsherkenning op je telefoon, zorgt dat het echte lekalarm aankomt. Het past ook op bestaande pijpleidingen. De nauwkeurigheid valt of staat uiteraard met het aantal meetpunten.
In Duitsland is notabene lekdetectie op pijpleidingen al verplicht.
Digital Twin
Mark Satink & Omar Thiam (Aveva Select Benelux) doken nog wat verder in de techniek van digital twins. Allereerst benadrukten ze het belang van het op orde brengen van de data met het einddoel voor ogen. Zij doen dat op basis van ISA om niet opnieuw het wiel te moeten uitvinden. De datacheck moet bottom up om het in te bedden in de organisatie en te garanderen dat de meetwaarden betrouwbaar zijn. Ze deelden hun opbouwschema maar gaven meteen toe dat nog niet veel bedrijven aan de stap van een closed loop digital twin toe zijn.
Paul Cobben (KPN) sloot de PPA-dag af. Hij schetste de voordelen van technologieën als 5G, edge computing en indoorlokalisatie in de industrie om zo te komen tot ‘wireless factories’.
Nog meer horen over wat de procesindustrie te wachten staat? Eind september organiseert FHI de Wots. Samen met de Machevo & Bulk Vereniging voor de procesindustrie vooral het Industrial-Processing-gedeelte. Daar horen ook diverse seminars bij.