
Bauer Gear Motor en Allweiler werken samen rondom hoog efficiënte, permanentmagneet synchroonmotoren (PMSMs). Daarmee beogen ze verlaging van het energieverbruik van excentrische wormpompen in de Stendal-afvalwaterbehandeling in Duitsland.
Energie-efficiëntie
De motoren gaan de progressieve caviteitspompen aandrijven. Afvalwaterzuiveringen produceren meer en meer biogas om zichzelf van energie te voorzien. Energiezuinige apparaten dragen daar nog eens extra aan bij. Vandaar de samenwerking.
De stendal-plant wil in 2025 energieneutraal werken. In de biogasfaciliteit pompt het slib via een bulktank naar de biogasfaciliteit. De operators ontdekten dat de excentrische wormpompen zich bij uitstek lenen voor nog meer energieverbetering. De pompen kunnen goed omgaan met verstoppingen en grotere deeltjes in de te verpompen vloeistof. Maar ze draaien volcontinu om de afvalwaterstroom te behandelen. Bovendien vaak op laag toerental waardoor de motor inefficiënt werkt. Dat verbruikt natuurlijk veel energie.
Bauer-motor
Bauers PMSMs combineert een efficiënt rotorontwerp met geoptimaliseerde permanent magneten. De rotor verliest geen warmte waardoor het totale verlies met 25 procent daalt en geen ventilator nodig is.
De motorefficiëntie verbeterde met 10 procent vergeleken met andere, aldus de motorfabrikant. De motor voldoet aan IE3, IE4 en IE5 van IEC TS 60034-30-2.
Hij lever teen hoog koppel bij lage toeren wat ook bijdraagt aan de efficiency.
De pompen in de Stendal-plant draaien op 25 Hz om slijtage tegen te gaan in combinatie met een zo hoog mogelijk flow. Daar levert de PMSMs vol koppel bij een kleinere motor.
Bovendien bidet hij hoog Koppel vanaf het opstarten.
Samenwerking
De twee bedrijven werkten overigens al eerder samen in 2017 bij de rwzi in Beiroeth waar ze ook de efficiency verbeterden.
Voor Stendal selecteerde Allweiler de Serie AE2E excentrische wormpompen. Een vaak gebruikte pomp in afvalwaterbehandeling omdat hij geen moeite heeft met hoog viskeuze en abrasieve stromen. Die staat in Stendal samen met de Bauer BG30 Helical-Series en de PMSMs opgesteld in de kelder van het pomphuis. Door de kracht van de motor kon worden afgeschaald van 5.5 kW asynchroon naar 3 kW synchroon. Bovendien kan
Vergelijking
Micheal Riske, Hoofd Wastewater/Water Department in Stendal: “We werkten gedurende een maand met twee identieke pompen voorzien van een PMSM en de ander met een IE3 asynchroonmotor. Zo konden we de elektriciteitsvraag vergelijken. De pomp met de PMSM verbruikte 24 procent minder energie.”
De pomp met de PMSM verbruikte 495.3 kW voor 2.410 m3 slib. De IE3 asynchroonmotor vroeg 729.3 kW voor 2699.5 m3 slib. Ter vergelijking: 4.866 m3 per kW voor de PMSM waar de IE3 3,7 m3 per kW vraag. Dat betekent dat de pompen drie keer zo veel slib kunnen verpompen.
Klaus Kaiser, Sales Engineer bij Allweiler spreekt uit ervaring als hij zegt: “De klant krijgt een ROI (terugverdientijd) van hoogstens zes maanden op de PMSM.”
In Stendal bleek het zelfs maar drie maanden.