Nieuws
Elektrische actuator met hoge precisie en mechanische stijfheid

Voor nauwkeurigheid in combinatie met een hoge werkbelasting bieden elektrische actuatoren uitkomst. Zoals de LEKFS-serie van SMC.

Krachtige elektrische actuator

Elektrische actuatoren deden in de elektro-, semicon-, voedingsmiddelen-, dranken en verpakkingsindustrie al eerder hun intreden. Voor het veilig en nauwkeurig verplaatsen van objecten ontwikkelde SMC de LEKFS-serie. Door zijn ontwerp bereikt de serie volgens de fabrikant een positioneringsnauwkeurigheid van ±0,01 mm en een hoge mechanische stijfheid. Door dezelfde afmetingen kan de gebruiker de actuatoren uit de LEFS-serie 1:1 vervangen door de nieuwe LEKFS-serie.

Hoge precisie en mechanische stijfheid

De innovatief ontworpen kogelomloopgeleiding van vier rijen (twee aan elke zijde) zorgt voor een nauwkeurige positionering en stijfheid van de elektrische aandrijving. De doorbuiging van de tafelpositie neemt bij een belasting van 500 N voor de helft af ten opzichte van de bestaande LEFS-serie en bedraagt 0,027 mm. De afwijking als gevolg van de speling tussen de tafel en geleiding vervalt hierdoor, 0 mm bij 300 mm overhang. De maximale belasting bedraagt 37 kg, ruim 60 procent hoger dan bij de LEFS-serie. De paspengaten voor nauwkeurige uitlijning, die standaard aan de onderzijde van de behuizing zitten, vergroten het efficiënte karakter van deze actuator.

Compatibiliteit en snelle inzetbaarheid

Op het gebied van stappenmotorcontrollers levert SMC de JXC-serie. De verschillende versies bieden uitgebreide compatibiliteit met alle gangbare communicatieprotocollen: van EtherCAT en EtherNet/IP tot PROFINET en IO-Link. Optioneel kan de gebruiker kiezen voor STO-functionaliteit. De versie met 24V DC stappenmotor levert de fabrikant ook met een absolute encoder. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie (snelle opstarttijden na stilstand) maar bespaart ook energie.

De LEKFS krijgt standaard montagesleuven voor signaalgevers (serie D-M9) waarmee de gebruiker desgewenst tussen- en eindposities kan detecteren. De signaalgevers zijn eenvoudig te monteren. De magnetische afdekband voorkomt indringing van onder meer stof. Evenals veel van zijn elektrische actuatoren levert SMC LEKFS ook in een motorloze versie zodat de gebruiker er zelf een kan kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.