Nieuws
Veiliger en sneller communiceren met de stappenmotorcontroller

De JXCLF-stappenmotorcontroller in combinatie met een elektrische actuator biedt volgens SMC een veelzijdige oplossing als het gaat om snelheid en veiligheid. De controller beschikt over een IO-Link communicatie en een Safe Torque Off (STO)-functie. Dat maakt het productieproces beter beheersbaar met tegelijkertijd een verbetering van het Safety Integrity Level (SIL 3) en de Performance Level (PL e) van een systeem.

Stappenmotorcontroller

De STO veiligheidsfunctie zorgt dat de motor geen koppel kan genereren. Gebruikers kunnen STO inzetten als noodstopfunctie. Daardoor vermindert de koppel-genererende energie onmiddellijk en komt de motor tot stilstand door de natuurlijke massatraagheid en wrijving van de belasting. Het is belangrijk dat de situatie van het nulmoment wordt gehandhaafd en dat de motor pas opnieuw kan starten als de STO wordt opgeheven.

De JXCLF-stappenmotorcontroller combineert de functies STO en SS1-t (tijdgestuurd). Deze laatste start de motorvertraging en activeert de STO-functie na een ingestelde tijd. Na voltooiing van de gecontroleerde stop schakelt de SMC-controller over op de STO-functie.

Hoger veiligheidsniveau met STO-functie

Met de JXCLF verbetert de STO-functie het veiligheidsniveau van de installatie wanneer deze in een geschikte omgeving en in overeenstemming met specifieke voorschriften wordt toegepast. Daarnaast behoeft hij minder bedrading en levert minder fouten op. Maar ook besparingen op arbeidskosten en minder machineonderdelen behoren dankzij de STO-functie tot de mogelijkheden.

De STO-functie voldoet aan de eisen van EN 61508 SIL 3, EN 62061 SIL CL 3, EN ISO 13849-1 Cat. 3 PL e en EN 61800-5-2 STO, SS1-t. Dat maakt deze stappenmotorcontroller met STO-subfunctie geschikt voor veel machinebouwtoepassingen, vooral semiautomatische machines waarbij operators enig risico lopen bij het laden, oppakken, plaatsen, positioneren of lossen van materialen, gereedschappen en werkstukken.

Meer communicatie met IO-Link

In de productiesector is IO-Link een groeiende IoT-trend die een stap voorwaarts betekent in de communicatiemogelijkheden voor toepassingen waarbij automatisering een rol speelt. Een IO-Link communicatie zorgt ervoor dat de JXCLF meer controle biedt over het productieproces en de status van de apparatuur. Eenvoudige communicatie via IO-Link geeft toegang tot alle numerieke waarden in de controller en vereenvoudigt de besturing op afstand van industriële netwerken.

Naast een betere procesbesturing verzamelt IO-Link meer waardevolle gegevens, zoals afstanden en druk voor preventieve onderhoudsplanning. On-board productdiagnose en standaard bedrading zijn andere voordelen. Het is ook een kostenbesparende oplossing die de hardware- en programmeerkosten terugdringt en het aantal arbeidsuren en fouten bij de samenbouw vermindert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.