Nieuws
Circopomp lanceert circulair keteninitiatief voor circulatiepompen
Van links naar rechts Franjo Stakovic, Circospin; Rob van Ewijk, Wasco; Hicham Sehl, DAB; Paula Reinders, Technische Unie; Luco Brouwer, Wilo; Edgar Aker, Plieger; Koert Huisman, Plieger; Ronald van Vuure, KSB; Machteld Schagen, Rotterdam Inclusief; Willem Pronk, Grundfos; Rik Welling, Rensa en helemaal rechts Marco Pastoor, Circospin.

Op dinsdag 12 april gaven vijf fabrikanten en vijf landelijke groothandels het officiële startschot voor het circulair keteninitiatief Circopomp. Met dit initiatief nemen de marktleiders hun circulaire verantwoording. Ze gaan oude circulatiepompen op een praktische wijze inzamelen en ze collectief een tweede leven geven om geen waardevolle materialen te verspillen.

Circulair keteninitiatief

Jaarlijks komen er 830.000 nieuwe circulatiepompen op de Nederlandse markt die voorzien in koud- en warmwatercirculatie binnen gebouwen en woningen. Maar hierdoor belandt er jaarlijks ook 1.900.000 kilo aan oude pompen op de afvalberg. Circopomp gaat oude pompen inzamelen en sorteren om ze vervolgens door te spelen aan fabrikanten. Die gebruiken ze als onderdelen of grondstoffen voor de productie van nieuwe pompen (remanufacture), revisie en opnieuw aanbieden (refurbishment).

Groen DNA

“Alle tien initiatiefnemers beschikken over een groen DNA maar het ontbrak aan een ketenbrede aanpak en regie voor pompen”, aldus Marco Pastoor van Circospin. Hij nam samen met Franjo Stakovic het initiatief voor Circopomp en treedt op als ketenregisseur. “Alleen collectief kom je tot een daadwerkelijke impact en kun je een praktische oplossing bieden aan installatiebedrijven om ze daadwerkelijk circulair te ontzorgen.”

Stakovic vult aan: “Cruciaal voor de continuïteit is ook de transparantie in behaalde resultaten. Daarvoor voorzien we de aangesloten partners van online rapportage van alle handelingen. Van aantal ingezamelde pompen, CO2-reductie, een productpaspoort, uren maatschappelijke werkvoorziening, besparing van virgin materiaalgebruik etc.”

Eenvoudig meedoen

De collectieve samenwerking resulteerde al in meer dan 150 landelijke inzamelpunten. Hier kunnen gebruikers oude pompen inleveren en in overleg met de groothandel oude pompen retourneren bij levering van nieuwe producten.

Voor installatiebedrijven met een groot volume aan oude circulatiepompen, vanuit bijvoorbeeld reparatie- of renovatie-opdrachten stelt Circopomp een inzamelpallet in de werkplaats, magazijn of op werklocatie ter beschikking.

De partners

De vijf fabrikanten die het initiatief odnersteunen: Biral, DAB, Grundfos, KSB en Wilo. De vijf ondersteunende, landelijke groothandels zijn: Plieger, Rensa, Solar, Technische Unie en Wasco. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 95 procent van alle in Nederland geleverde circulatiepompen. Maar ook de landelijke markleiders op het gebeid van technische dienstverlening zoals Equans en Unica sloten zich aan om de keten zo compleet mogelijk te maken.

In een volgend nummer van PompNL komen we uitgebreid terug op dit initiatief.

SROI

Binnen de keten speelt Rotterdam Inclusief een belangrijke rol voor de verankering van de SROI (social return on investment)als sociaal arbeid- en mensontwikkelbedrijf. Zij krijgen de verzamel- en sorteerwerkzaamheden maar zullen ook medewerkers opleiden voor het refurbishen van de pompen. Met het gebrek aan technisch personeel binnen de keten gaan zij daar waar mogelijk bemiddelen in toetreding van geschoold personeel tot de reguliere arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.