Nieuws
BOGE rust S-4-serie standaard uit met IE4-motoren

BOGE maakt de op zich al efficiënte compressoren van de S-4-serie nu nog efficiënter. Want de fabrikant van compressoren en persluchtsystemen vervangt de IE3-motoren van deze schroefcompressoren in het vermogensgebied van 110 kW tot en met 160 kW door IE4-motoren.

BOGE

Om een milieuverantwoord ontwerp van elektromotoren te forceren stelt de Europese Unie een minimumeis voor de energie-efficiëntie van driefasige asynchrone motoren. Volgens die eis moeten motoren met een vermogen tussen 75 kW en 200 kW vanaf juli 2023 voldoen aan energie-efficiëntieniveau IE4.

BOGE plaatst dus al vanaf 1 juni 2022 in alle schroefcompressoren van de S-4-serie in het vermogensgebied van 110 kW tot en met 160 kW alleen nog maar IE4-motoren. Ook bouwt het de schroefcompressoren van de lagere vermogensklassen in de komende maanden om.

IE4-motor standaard

De energie-efficiëntie van een elektromotor ligt in de verhouding tussen het mechanische uitgangsvermogen en het elektrische ingangsvermogen. De vijf internationale energie-efficiëntieklassen (IE) komen tot stand aan de hand van een gestandaardiseerde meetprocedure. Daarbij beschrijft efficiëntieklasse IE1 motoren met het laagste energie-efficiëntieniveau.

“Tot nu toe leverden we de IE4-motoren als optie in onze S-4-serie. NU maken we dat tot standaard”, vertelt Frank Hilbrink, productmanager bij BOGE. “Daarmee bereiken we energiebesparingen van 0,6 tot 1,5 procent.”

Besparingsvoorbeeld

Bij jaarlijkse energiekosten een duidelijk merkbare besparing. Een voorbeeld: bij een compressor met een vermogen van 110 kW die 8000 uur per jaar draait, levert een vermindering van het stroomverbruik met ongeveer één procent een besparing op van 1500 euro. De overstap naar IE4-motoren beïnvloedt geenszins de totale afmetingen van de schroefcompressoren maar wel de capaciteit. Namelijk een plus van zo’n 1,6 procent. Niet alleen de efficiëntie van de motoren stijgt, het stroomverbruik daalt en de CO2-uitstoot ook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.