Nieuws

Bloembollensector wil naar nul erfemissie

Bloembollensector wil naar nul erfemissie

In het project Bloembollenteelt Waterproof testen de partijen vier waterzuiveringstechnieken. Ze willen met gewasbeschermingsmiddelen vervuilde stromen op het erf van bloembollenteeltbedrijven behandelen.

 

Bloembollensector

De bollenteelt verbruikt veel water. Door erfafspoeling kan het oppervlakte- en grondwater belast raken met gewasbeschermingsmiddelen. “Vergelijk je het bijvoorbeeld met de glastuinbouw, dan is de concentratie bestrijdingsmiddelen in het restwater bij bloembollenteelt hoger. Dat stelt andere eisen aan de zuiveringstechnologie”, vertelt Peter Knippels van Kavb, de branchevereniging van bloembollentelers.

 

Waterproof

In Bloembollenteelt Waterproof werken bloembollentelers, waterschappen, onderzoeksinstituut KWR en technologieleveranciers samen. “We gaan tot 2020 vier technieken van vier verschillende leveranciers testen. De komende maanden in het laboratorium en vanaf september of oktober van dit jaar start een pilot in twee of drie bedrijven.”

Ze streven naar technieken die een dusdanig goed zuiveringsresultaat opleveren dat we ook de waterschappen tegemoetkomen. Dat vinden telers belangrijk aangezien ze moeten investeren in die zuivering.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.