
Door stijgende populariteit van speciaalbieren investeerde de Belgische Brouwerij Haacht in vier nieuwe lageringtanks. GPI leverde de staande biertanks, zogenoemde cilindrisch conische tanks (CCT´s) elk met een volume van 520 hl.
Belgische familiebrouwerij
Het
Belgische familiebedrijf Brouwerij Haacht brouwt al sinds 1898. Met een productie van
zo’n 900.000 hl drank, waarvan zo’n 700.000 hl bier per jaar noemt Haacht zich de
derde grootste bierbrouwer op de Belgische markt. Nikki Vreven, projectengineer
bij Brouwerij Haacht over het proces rondom de nieuwe tanks: “Op aanraden van
een collega benaderden we Gpi. Ze roemt de professionaliteit van de
tankleverancier en de heldere offerte met duidelijke, technische gegevens.
Biertanks
Nikki vervolgt: “De
tekeningen waren correct en werden netjes op tijd bezorgd. Daarnaast werd ook
meegedacht en kwam er soms advies vanuit Gpi. Zo adviseerden zij bijvoorbeeld
een andere, beter geschikte koelmantel.”
Een
biertankontwerp moet rekening houden met een extra lege ruimte binnen de tank voor
CO2 dat ontstaat tijdens het gisten. Om de temperatuur van het
gistingsproces per tankgedeelte te controleren, kregen de tanks vier
koelgedeelten. Drie op de romp en een op de uitloopconus. De leidingen liggen
achter de rvs platen en komen op één aansluitgebied uit de isolatie. Dat en de
beste opstelling van de tanks bedachten gebruiker en leverancier samen. Zo
staan de tanks per twee naast elkaar en zijn de bordessen bovenop de tanks
verbonden met elkaar. De CCT’s bestaan uit rvs 304 en 304L, om esthetische en
reinigings- en onderhoudredenen.
Het eindresultaat
Nikki over het
eindresultaat: “De samenwerking rondom het hele project verliep voorspoedig. Met
de levering van de vier nieuwe biertanks kunnen we beter voldoen aan de
toenemende vraag naar speciaalbier. De tanks met een volume van 520 hl kunnen,
afhankelijk van het aantal brouwbatches, 320 hl of 480 hl bier produceren.
Omgerekend betekent dit 12.000 gevulde bierglazen per tank.”
Wilt u ook meer weten over bierbrouwen en andere drankenbereiding? Van 12-14 november 2019 vindt in Nürnberg de Brau Beviale plaats. Meer indo hierover vindt u in PompNL nr. 5.