Nieuws

Biertanks voor Belgische familiebrouwerij

Biertanks voor Belgische familiebrouwerij

Door stijgende populariteit van speciaalbieren investeerde de Belgische Brouwerij Haacht in vier nieuwe lageringtanks. GPI leverde de staande biertanks, zogenoemde cilindrisch conische tanks (CCT´s) elk met een volume van 520 hl.

Belgische familiebrouwerij

Het Belgische familiebedrijf Brouwerij Haacht brouwt al sinds 1898. Met een productie van zo’n 900.000 hl drank, waarvan zo’n 700.000 hl bier per jaar noemt Haacht zich de derde grootste bierbrouwer op de Belgische markt. Nikki Vreven, projectengineer bij Brouwerij Haacht over het proces rondom de nieuwe tanks: “Op aanraden van een collega benaderden we Gpi. Ze roemt de professionaliteit van de tankleverancier en de heldere offerte met duidelijke, technische gegevens. 

Biertanks

Nikki vervolgt: “De tekeningen waren correct en werden netjes op tijd bezorgd. Daarnaast werd ook meegedacht en kwam er soms advies vanuit Gpi. Zo adviseerden zij bijvoorbeeld een andere, beter geschikte koelmantel.” 
Een biertankontwerp moet rekening houden met een extra lege ruimte binnen de tank voor CO2 dat ontstaat tijdens het gisten. Om de temperatuur van het gistingsproces per tankgedeelte te controleren, kregen de tanks vier koelgedeelten. Drie op de romp en een op de uitloopconus. De leidingen liggen achter de rvs platen en komen op één aansluitgebied uit de isolatie. Dat en de beste opstelling van de tanks bedachten gebruiker en leverancier samen. Zo staan de tanks per twee naast elkaar en zijn de bordessen bovenop de tanks verbonden met elkaar. De CCT’s bestaan uit rvs 304 en 304L, om esthetische en reinigings- en onderhoudredenen.


Het eindresultaat 
Nikki over het eindresultaat: “De samenwerking rondom het hele project verliep voorspoedig. Met de levering van de vier nieuwe biertanks kunnen we beter voldoen aan de toenemende vraag naar speciaalbier. De tanks met een volume van 520 hl kunnen, afhankelijk van het aantal brouwbatches, 320 hl of 480 hl bier produceren. Omgerekend betekent dit 12.000 gevulde bierglazen per tank.”

Wilt u ook meer weten over bierbrouwen en andere drankenbereiding? Van 12-14 november 2019 vindt in Nürnberg de Brau Beviale plaats. Meer indo hierover vindt u in PompNL nr. 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.