
Onderzoek door WCS Environmental Engineering (WCSEE) in Engeland wijst uit dat blowertimers het energieverbruik op zijn afvalwaterbehandelingsinstallaties halveren. Dat biedt voordelen bij waterrecycling in het biologische deel van de HiPAF (hoogrendement belucht-filter-methode).
Automatische timers
In de meeste afvalwaterbehandelingsplants nemen blowers 95 procent van het energieverbruik voor hun rekening. 24/7 blazen ze lucht om zuurstof te genereren ter ondersteuning van de biologische behandeling.
Bij WCSEE’s HiPAF zorgen timers voor pulsen in plaats van continu te blazen. Vanaf nu rust het alle HiPAF’s standaard met dit systeem uit.
WCSEE technisch directeur Andrew Baird: “Klimaatneutrale strategiën behoren tot de belangrijkste aandachtspunten in onze branche. Naast de klimaatdoelen spelen ook de stijgende energieprijzen daarbij een rol. Het toepassen van timers bij blowers blijkt een relatief eenvoudig en kostenbesparende oplossing voor 50 procent energiereductie.”
Blowerconsumptie
De Universiteit van of Portsmouth testte de timers gedurende drie jaar op de Petersfield afvalwaterinstallatie.
Baird: “Het weliswaar eenvoudige concept moest wel afgesteld op de precieze pulsetijden. Uiteindelijk bleek 15 minuten aan en 15 minuten uit de meest ideale oplossing. Dit interval ondersteunt een betrouwbare behandeling met het laagste energieverbruik.”
Dit komt bovenop de al behaalde resultaten met de introductie van HiPAF technologie. Daarbij zorgt de zogenaamde biozone al voor een energiezuinigere behandeling door een onderzees beweegbed in combinatie met een vaste filmreactor.
Baird: “Vaak noemen mensen die onderzeese beluchting duur in vergelijking met het rendement. Daardoor valt hij al af voor grote hoeveelheden. Maar onze methode zorgt al voor gunstige flowkarakteristieken bij de nutriënten. En in ons systeem helpt de zwaartekracht een handje.”
In Nederland houdt Aerzen zich met dit onderwerp bezig en geven daarover een presentatie op Wots/IP op 29 september 2022 in Jaarbeurs Utrecht.