Nieuws

Ambities Chemelot tot 2050

‘Technicitekort schaadt concurrentiepositie van Nederland’
Foto: Techniekbeeldbank

Diverse Chemelot-deelnemers spraken onlangs op een webinar hun ambities uit voor 2050. Dat draait om volledige duurzaamheid en de status van eerste, Europese Circular Hub.

Ambities Chemelot

De positie van Chemelot met de Brightlands Chemelot Campus, met instituten en onderzoeks- en opschalingsfaciliteiten en het Industrial Park met haar bewoners vormt volgens de gebruikers het ideale decor voor verduurzaming.

Zo bouwen Sabic en Plastic Energy een fabriek die vanaf 2021 plastic afval chemisch gaat recyclen. Met een speciale technologie zet de fabriek dadelijk plastic afval om in pyrolyse-olie. Daarmee kan nieuw plastic gemaakt.

Een ander voorbeeld geldt Fibrant dat zijn lachgasemissie in 2021 met meer dan 75 procent zal verminderen. Nafta en aardgas zullen plaatsmaken voor duurzame alternatieven.

Tot 2050

De gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, Chemelot Industriepark, Brightlands Chemelot campus, DSM, Brightsite, Brightlands Materials Center, AMI-BM, Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Vista en Chill werkten samen aan een ontwikkelagenda Circular Hub. Met de focus op energietransitie en het aanjagen van de circulaire economie werkten de partijen een gedetailleerd projectplan uit. Daarmee hopen ze de transitie naar een circulaire economie en energie- en grondstoffentransitie te versnellen. Zij achten de chemie onmisbaar en verwachten dat hun plan het verdienvermogen van Nederland zal versterken en de brede welvaart en het welzijn in Limburg zal verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.