
Machevo & Bulk Vereniging ondervroeg onlangs haar leden over de coronacrisis. Ondanks omzetdalingen straalt er weer licht aan het einde van de tunnel. Iets dat ook de algemene CBS-cijfers laten zien.
Omzet in coronatijd
De helft van de totaal 30 respondenten van de ledenenquête van de Machevo & Bulk Vereniging voorziet een lichte omzetdaling in 2020. 30 procent maakt daar een forse omzetdaling van. 17 procent merkt geen invloed van de crisis en slechts een enkeling spreekt van een omzetstijging in 2020. Over het algemeen is dus sprake van een lichte omzetdaling en soms zelfs ook een forse omzetdaling.
Meer dan de helft van de respondenten ziet een lichte daling in het aantal nieuwe orders. Een kwart ervaart een forse daling van het aantal nieuwe orders. Ook hier ziet een enkeling een stijging en ligt het percentage van ‘geen invloed’ ongeveer gelijk aan dat bij de omzet.
Ongeveer de helft gaat zelf evenveel investeren als voorgaande jaren. Niemand durft overigens de stap van ‘meer investeren’ te wagen.
Het merendeel van de respondenten maakte geen gebruik van de geboden overheidsregelingen. Diegenen die ze wel gebruikten, kozen vaak voor de NOW/tegemoetkoming loonkosten en belastinguitstel.
Machevo-leden
De meeste lidbedrijven gaan alleen naar klanten als het niet anders kan. En dan natuurlijk met inachtneming van de Rivm-richtlijnen. De meesten schakelden over op online tools om te communiceren.
Zij nemen zich voor ook na de coronacrisis veel meer dan voorheen online te gaan communiceren om fysieke contacten te vermijden. Een overweegt zelfs alleen nog maar online te gaan communiceren.
‘Na de coronacrisis’ begint volgens een meerderheid in kwartaal 4 van 2020. Een enkeling toont zich wat pessimistischer en denkt dat de corona langer na-ebt.
CBS-cijfers vergeleken
In de tweede week van juni zag het CBS een duidelijke daling van het aantal faillissementen. 60 Bedrijven en instellingen betekende elf minder dan de week ervoor. In de eerste 24 weken van 2020 zijn er 1.787 bedrijven en instellingen failliet verklaard, 66 meer dan in dezelfde periode van 2019. In mei tekende de daling zich al af met 73 minder bedrijven dan in april.
Natuurlijk daalde ook het exportvolume: in april 2020 11,2 procent lager de vergelijkbare periode een jaar ervoor. Het CBS meldt dat dit de grootste krimp na juni 2009 is. Het probleem lag vooral bij transportmiddelen en machines. Maar ook de import beleefde zijn grootste krimp sinds oktober 2009 met een daling van acht procent ten opzichte van april 2019.