
De langeretermijn bedrijfszekerheid van een pompaandrijving wordt in belangrijke mate bepaald door de conditie van de twee kwetsbaarste onderdelen: de lagering en de afdichting. Maar meten is weten.
Lagerschade
In dit deel 1 wordt een effectieve lagerschadedetectiemethode voor wentellagers belicht. In een volgend artikel komen de valkuilen aan bod. Bron is het ‘Leerboek Trillingsanalyse’ (een white paper op de website www.ariemol.nl).
De actuele conditie van een afdichting bepalen, is nog een beetje een onontgonnen terrein. Meestal een reactief proces (‘het ding lekt’). Om die van een lagering in te schatten, is bekender terrein. Een defect wentellager wekt impulsachtige trillingen op en daar kan proactief op gereageerd worden. Trillingsanalyse is de meetmethode met de beste signaal-ruisverhouding. Daarom veel betrouwbaarder dan indirecte methoden zoals temperatuurmeting of motorstroomanalyse.
Ultrasoon meten geeft ook een prima signal-to-noise ratio en is laagdrempelig. Voor het vroegtijdig detecteren en trenden van een specifiek schademechanisme zoals lagerschade is meer geavanceerde instrumentatie nodig. De techniek die dan wordt gebruikt, heet ‘envelop’-techniek of het gebeurt met frequentiespectrumanalyse.
Enveloptechniek
Palomar, USA introduceerde eind jaren ’80 de enveloptechniek. Dit bedrijf werd al snel overgenomen door SKF dat ook de benaming ‘ENV’ bleef gebruiken. CSI gebruikt de naam ‘peakvue’. Commtest noemt de techniek ‘demodulation’. Schenck hanteert de term BCU (Bearing Condition Unit). Maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Overal wordt zoals Bert Supèr al eens zei ‘met water geblust’.
Trillingen als gevolg van lagerschade bij wentellagers hebben een impulsachtig karakter: een felle maar kortstondige trilling met een hoge frequentie. Dit specifieke trillingsgedrag kan lang onopgemerkt blijven in een normaal trillingsspectrum omdat allerlei andere trillingen dit maskeren. Een fatale schadeontwikkeling wordt dan te laat opgemerkt.