Nieuws

Zit Corona in ons afval/drinkwater?

Zit er Corona in ons water

Er gaan allerlei verhalen over het Corona-virus in riool- en drinkwater rond. Het Belgische blad Aquarama vroeg Sammy Soetaert alles eens op een rij te zetten.

Corona

Zoals wij in Nederland wc-papier hamsteren, kiezen onze zuiderburen voor flessenwater. Onnodig volgens deskundigen. Natuurlijk ontbreekt wetenschappelijk onderzoek van een nieuw virus als Corona.

‘Toch kunnen we ervan uitgaan dat de verspreiding van dat virus niet via het drinkwater kan gebeuren. De morfologie en chemische structuur van covid-19 zijn namelijk vergelijkbaar met die van eerdere virussen uit de coronagroep, de zogenaamde Coronaviridae-familie. En die blijken moeilijk overdraagbaar door water en gedijen beter door de lucht en menselijk contact.

In ons water

Bovendien zorgen de hedendaagse desinfectiebarrières die drinkwatermaatschappijen toepassen voor een snelle en makkelijke verwijdering van die virustypes. Vervolgens legt Soetaert nog wat vragen voro aan deskundigen: Marjolein Vanoppen (UGent), Marjoleine Weemaes (R&D Aquafin), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), AquaFlanders, Paul Bielen (diensthoofd labo bij Pidpa) en KWR.

In Nederland aangetroffen

Het Nederlandse wateronderzoeksinstituut KWR trof onlangs covid-19 in rioolwater aan. ”De aangetroffen concentratie van het virus in het rioolwater lijkt laag”, aldus KWR. Het besmettingsrisico voor medewerkers daarmee ook. “In het effluent is het virus niet aangetroffen. We zien wel mogelijkheden om rioolwaterscreening te gebruiken om de verspreiding van het virus in een populatie in kaart te brengen. Dat zou een vollediger beeld geven van de viruscirculatie die nu nog wordt bijgehouden op basis van testresultaten.”

België

In de Belgische afvalwaterbranche volgen onderzoeksinstellingen uit de watersector zoals WRF (Water Research Foundation, nvdr.) en IKT (Institute for Underground Infrastructure, nvdr.) dat voorbeeld.

De drinkwaterinstallaties zijn een onwaarschijnlijke bron van verspreiding voor covid-19. De kans dat dit nog verandert, acht men klein. De watermaatschappijen beschermen hun installaties met een getrapt filtersysteem dat alle virussen kan elimineren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.