Nieuws

Rijnland investeert in Waarderpolder

Rijnland investeert in Waarderpolder

De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland gaf onlangs akkoord voor twee principebesluiten voor de afvalwaterzuivering Haarlem Waarderpolder. Dat betekent dat er een voorbereidingskrediet van negen miljoen euro komt voor de nieuwbouw ervan.

Rijnland

Rijnland wil op het terrein in de Waarderpolder een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie bouwen. Met het voorbereidingskrediet van negen miljoen euro kan Rijnland een zuiveringstechnologie kiezen en een ontwerp maken voor de nieuwe zuivering. Uiteindelijk zal de nieuwbouw tussen de 120 en 150 miljoen euro gaan kosten en zal de installatie in 2025 gaan draaien.

Waarderpolder

Het oudste deel van de zuivering, de AWZI, in de noordoosthoek van het bedrijventerrein stamt uit 1967. Het omliggende terrein bood al mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding. Die uitbreiding kwam er midden jaren negentig en zo’n tien jaar geleden. De zuivering verwerkt nu het afvalwater van ongeveer 250.000 inwoners van Haarlem, Spaarndam, Bloemendaal, Zandvoort en Aerdenhout. In de plannen voor de nieuwbouw gaat Rijnland uit van een groei naar 286.000 inwoners in de komende jaren.

Einde technische levensduur

Belangrijke onderdelen die soms al ruim vijftig jaar draaien bereikten de technische levensduur al enige tijd geleden. Rijnland wil de afvalwaterzuivering moderniseren met het oog op betere zuiveringsresultaten en inzet van duurzame energie. Er komt een volledig nieuwe lijn voor het zuiveren van het afvalwater en een revisie van de sliblijn. In een eerder stadium viel al het besluit dat al het slib van de overige afvalwaterzuiveringen van Rijnland centraal naar Haarlem Waarderpolder voor vergisting gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.