Nieuws
Engie koopt site van Vilvoorde voor nieuwe gascentrale van 870 MW

Engie en EMGB sloten onlangs een overeenkomst voor de verkoop van de site en de bestaande gascentrale van Vilvoorde. Engie wil daar een nieuwe stoom- en gascentrale bouwen met een capaciteit tot 870 MW.

Site van Vilvoorde

De site van Vilvoorde beslaat in totaal 30 hectare en huisvest al sinds de jaren 60 installaties voor elektriciteitsproductie. Engie koopt nu de bestaande gascentrale en voegt die bij zijn eigen deel van het terrein. Het wil daar een nieuwe stoom- en gascentrale van 870 MW bouwen indien een capaciteitsvergoedingsmechanisme in werking treedt. Het verstuurde al een aanvraag voor een verbinding met het hoogspanningsnet bij Elia. 

Nieuwe gascentrale

De nieuwe stoom- en gascentrale van de nieuwste generatie zal voldoen aan alle emissienormen en naar verwachting een rendement van meer dan 63 procent behalen. De bestaande gascentrale van 255 MW blijft beschikbaar voor inzet in periodes van piekverbruik totdat de nieuwe eenheid operationeel is. 

Partijen zullen de overeenkomst zal naar verwachting nog voor de zomer afronden. Samen met de installaties neemt ENGIE ook het personeel van de centrale over van EMGB. 

Engie

De overeenkomst sluit aan bij de strategie van Engie om een leidersrol te spelen in de zerocarbontransitie. Cedric Osterrieth, CEO van de thermische productie-eenheden van Engie in Europa: “Engie is al meer dan 100 jaar verankerd in België. Met ons lokale en gediversifieerde productiepark willen wij een voortrekkersrol spelen in de energietransitie en op termijn evolueren naar een 100 procent CO2-neutrale energieopwekking. Elk toekomstscenario voorziet daarbij behoefte aan de bouw van nieuwe, efficiënte gascentrales voor flexibele capaciteit. Die moet op elk moment beschikbaar zijn en bijdragen tot de bevoorradingszekerheid van het land. Ons project in Vilvoorde is dan ook volledig in lijn met onze lokale ambities in België.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.