Nieuws
Zes aandachtspunten als u een golfgeleidradar overweegt

Iedereen in de hedendaagse procesindustrie met kritische toepassingen wil veilig en nauwkeurig niveaus kunnen meten. De volgende zes aandachtspunten moet u daarbij voor ogen houden.

 

Golfgeleide radar

Procesmedia met een heel lage diëlektrische constante die bijtende dampen, schuim of stoom bevatten of waar sprake is van aanslag, agitatie, gasvorming of koken bemoeilijken vaak de niveaumeting.

Golfgeleide radartechnologie (GWR-technologie) biedt werkelijke niveau- en scheidingslaagregeling voor toepassingen in tal van uiteenlopende procesindustrieën. Hieronder vindt u de zes kenmerken waar u op moet letten als u overweegt om GWR-technologie toe te passen.

 

  1. Signaalkwaliteit

De totale signaal-ruisverhouding (SNR) vormt een belangrijke parameter voor nauwkeurige niveaumetingen bij gecompliceerde toepassingen. GWR-instrumenten met een zogenoemde Diode Switched Front End verminderen ruis. Dit nieuwe stroomkringontwerp isoleert het uitzendpad volledig van het ontvangstpad en maximaliseert de ontvangergevoeligheid en de impedantieafstelling.

 

  1. Sondes

Kies een GWR-niveaumeter die een uitgebreid assortiment specifieke coaxiale sondes en sondes met enkele of dubbele staaf biedt om tal van uiteenlopende uitdagingen op het gebied van niveaumeting aan te kunnen.

Bij GWR-toestellen met sondes met een overgangszone aan de bovenzijde kan wisselwerking tussen signalen de lineariteit van de meting beïnvloeden of resulteren in signaalverlies. Beter kan de gebruiker dan kiezen voor een model met overvulveilige sondes met een voorspelbare en uniforme karakteristieke impedantie over de gehele lengte van de golfgeleider. Hierdoor kan de GWR nauwkeurige niveaus meten binnen de opgegeven waarden tot helemaal tegen de procesflens. Dat voorkomt zones aan de bovenkant van de sonde waarin niet gemeten kan worden.

 

  1. Diagnose

Kies GWR-niveaumeters die geavanceerde diagnosemogelijkheden bieden, zoals de optie om echocurves en diagnostische gegevens op basis van de tijd (met behulp van een interne klok) of een belangrijke gebeurtenis (zoals echoverlies of geringe echosterkte) op te slaan. De niveaumeter moet de mogelijkheid bieden om een aantal echocurves op te slaan in het interne geheugen die vervolgens kunnen worden gedownload om problemen op te lossen.

Nieuwere GWR-toestellen voldoen ook aan de Namur NE 107-norm. Deze relatief nieuwe norm stelt gebruikers in staat om diagnostische indicatoren te ordenen op een manier die aansluit op hun specifieke behoeften. De meer geavanceerde GWR-niveaumeters beschikken over dit diagnoseschema om de veeleisende gebruiker veel meer flexibiliteit te bieden.

  1. Uitgangstypen

De meeste GWR-toestellen leveren een analoog signaal van 4-20 mA met Hart of Foundation fieldbus digitale communicatie-uitgang. Kies een GWR-oplossing die geschikt is voor beide communicatieprotocollen.

 

  1. Handige voorconfiguratie

Sommige GWR-niveaumeters kunnen voorgeconfigureerd worden geleverd door de fabrikant. Een voorgeconfigureerd toestel brengt u een stap dichter bij ‘plug-and-play’. De niveaumeter uit de doos halen en hem op een 24 VDC-voeding aan te sluiten, volstaat dan. Installeren kost dan minder tijd. Kies een fabrikant die deze service kosteloos levert.

  1. Geavanceerde installatiemogelijkheden

Hoewel de meeste GWR-niveaumeters direct op de sonde worden gemonteerd, zijn er ook modellen die tot op wel 3,6 meter afstand van de sonde kunnen worden aangebracht. Handig bij toepassingen met hoge temperaturen of sterke trillingen of simpelweg om de aflezing te vergemakkelijken voor technici. Sommige GWR-eenheden bieden ook een sondesnelkoppeling. Deze vereenvoudigt de installatie en het onderhoud doordat de behuizing van de niveaumeter 360° kan worden gedraaid. Om de niveaumeter te oriënteren, hoeft de gebruiker niet meer te doen dan de gewenste positie te kiezen, de koppeling vast te draaien en de bedrading aan te sluiten.

 

Meer informatie over het ECLIPSE Model 706 vindt u op: .

De Eclipse® Model 706-niveaumeter van Magnetrol® bevat alle zes aandachtspunten volgens de fabrikant.

 

.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.