Nieuws
Zelfsmerende groefkogellagers voor dompelpompen in cryogene toepassingen
NSK ontwikkelde speciale aslagers met een kooi van zelfsmerend fluorkunststof voor dompelpompen die cryogene gassen en vloeistoffen verpompen.

Voor gebruik in dompelpompen die cryogene gassen, zoals waterstof en LNG verpompen, ontwikkelde NSK rollagers die geen externe smering nodig hebben. Deze roestvaststalen lagers beschikken over een kooi van zelfsmerend fluorkunststof.

Cryogene toepassingen

Het aantal projecten met gebruik van waterstof groeit. Deze projecten maken vaak gebruik van speciale dompelpompen. Die kunnen op betrouwbare wijze gasvormige en vloeibare media verpompen in continu of intermitterend bedrijf – bij lage temperaturen tot ongeveer -200°C.

In zulke pompen is de dubbele lagering van de pompas een kritisch ontwerpelement. Vooral corrosiebestendigheid speelt hierbij een rol. Daarnaast kan er geen ander smeermiddel worden gebruikt dan het medium dat rond het lager spoelt. Deze tribologie stelt echter hoge eisen aan de materiaalcombinaties. Dat vereist ook een lange levensduur van de lagers, zelfs bij lage temperaturen.

Zelfsmerende groefkogellagers

NSK ontwikkelde daarom speciaal voor uitzonderlijke bedrijfscondities een serie groefkogellagers met een aantal essentiële ontwerpeigenschappen. De rvs binnen- en buitenringen voldoen aan de speciale eisen van rollagers.

Een stabiele kooi, die het volledige inwendige volume van het lager omvat, zorgt voor de geleiding van de rollichamen (eveneens van roestvaststaal). Dat terwijl het kooimateriaal, een zelfsmerende fluorkunststof, zorgt voor een wrijvingsarme loop van het lager zonder externe smering. Het slijtvaste, hoogwaardige fluorkunststof biedt goede lage-temperatuur eigenschappen bij toerentallen tot 3600 tpm. De twee kooihelft zitten met roestvaststalen klinknagels aan elkaar. In laboratoriumtests en in de praktijk bereiken deze groefkogellagers een langere levensduur dan andere lagers voor deze toepassing, zoals lagers met een kooi van hard fenolhars.

NSK levert de lagers in verschillende afmetingen (asdiameter 30 tot 100 mm). Ze lenen zich voor gebruik in zowel grotere waterstofpompinstallaties als in decentrale toepassingen, zoals waterstoftankstations.

De lagers lenen zich ook voor pompen die andere cryogene gassen, zoals stikstof verpompen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.