Nieuws
Bio-LNG-productie-installatie voor koolstofvrij zeevervoer

De fabriek voor het FirstBio2Shipping-project zal vanaf 2023 ongeveer 2.400 ton/jaar bio-LNG (of vloeibaar biomethaan) produceren. Hij komt op de Attero-faciliteit in het Nederlandse Wilp en dient om het zeevervoer koolstofvrij te maken door schaalbare en gedecentraliseerde productie van bio-LNG.

Bio-LNG-productie-installatie

Het project ontving onlangs een Europese subsidie. En volgens de initiatiefnemers toont die de EU-erkenning van de cruciale rol die bio-LNG zal spelen bij het koolstofvrijmaken van de maritieme industrie en het versnellen van de energietransitie.

Het FirstBio2Shipping-project zal leveren aan bestaande LNG-brandstofinfrastructuur.

Attero zal zes miljoen Nm3 biogas per jaar produceren uit huishoudelijk bioafval voor het project. De tweede deelnemer Nordsol gaat met zijn iLNG-technologie het biogas opwaarderen en vloeibaar maken tot bio-LNG. De technologie voorziet in productie van kleinschalig LNG zonder de nadelen van verontreinigingen en methaan’slip’. Bovendien vereist het geen hoge temperatuur in gasbehandelingstechnologieën.

De door Attero en Nordsol geproduceerde 2.400 ton/jaar hoogzuiver bio-LNG en 5.000 ton/jaar vloeibaar bio-CO2 gaat derde partner Titan leveren aan de maritieme industrie.

Koolstofvrij zeevervoer

Léon van Bossum, commercieel directeur, Nordsol: Het verminderen van de broeikasgasuitstoot in het zeevervoer is van cruciaal belang. En met bio-LNG kunnen we vandaag beginnen. Met het eerste bio2shipping-project zetten we een eerste stap in het koolstofvrij maken van de scheepvaartsector met onze zeer schaalbare, gedecentraliseerde bio-LNG-installaties. We kijken ernaar uit om dit mijlpaalproject met onze partners Titan en Attero te realiseren.”

Ronald van Selm, CTO, Titan vult aan: “Dit project speelt een doorslaggevende rol bij het implementeren van onze strategie om binnen twee decennia koolstofvrij te worden. Bovendien bouwt het voort op Titans eerdere financieringsaanvraag ‘Bio2Bunker’. Daarin realiseren we drie extra bio-LNG-bunkerschepen. Overigens krijgt bio-LNG ook steeds meer erkenning als een duurzame optie om in elke verhouding te droppen en mengen met LNG zonder benodigde wijzigingen aan boord van de schepen.’

Productielocatie

Jan-Willem Steyvers, business developer, Attero: “Het produceren van bio-LNG uit biogas vormt een volgende stap in de vergisting van bioafval met hogere eindproducten. Bio-LNG uit bioafval ondersteunt de circulaire economie en helpt bij het aanpakken van nog een ander wereldwijd probleem: het vervangen van zware stookolietoepassingen. Bio-LNG lokaal produceren waarborgt traceerbaarheid en transparantie. Onze bio-LNG zal voldoen aan de ISCC-certificeringscriteria. Het Firstbio2shipping-project zal meer mogelijkheden creëren voor lokale biogasopwerkingsinstallaties. Het produceert bovendien hoogwaardige, duurzaam geproduceerde bio-LNG en helpt de maritieme industrie koolstofvrij te maken. Het is een no brainer.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.