Nieuws
Wilo en Schneider Electric openen H2Powerplant Wilopark

Wilo nam onlangs officieel zijn waterstoffabriek in gebruik op het hoofdkantoor in Dortmund. De feestelijke opening van de H2Powerplant, een samenwerking met Schneider Electric vond plaats tijdens de internationale industrieconferentie op het Wilopark.

Wilo en Schneider Electric

De afgelopen maanden ontwikkelde het bedrijf de H2Powerplant samen met het Franse elektronicabedrijf Schneider Electric. Wilo ziet dit als een van de sleuteltechnologieën om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. “Of het nu gaat om de industrie, het transport of de verwarmingssector onze samenleving moet op alle terreinen gaan werken met groene energie”, aldus Oliver Hermes, President en CEO van de Wilo Groep tijdens de openingsceremonie. Hij en Jean-Pascal Tricoire, President en CEO van Schneider Electric, ondertekenden hierna een Memorandum of Understanding (MoU). Hiermee versterken beide bedrijven hun strategische samenwerking. “Met deze fabriek leggen we de basis voor een zelfvoorzienend, decentraal en regeneratief energievoorzieningsnetwerk. Daarnaast laten we zien hoe industriële bedrijven essentieel kunnen bijdragen aan klimaatbescherming en duurzaamheid”, vervolgde Oliver Hermes.

Wilo en Schneider Electric openen H2Powerplant Wilopark
Tijdens de Internationale industrieconferentie op het Wilopark ondertekenden Oliver Hermes, President en CEO van de Wilo Groep (links) en Jean-Pascal Tricoire, President en CEO van Schneider Electric, een Memorandum of Understanding waarmee beide bedrijven hun strategische samenwerking versterken.

H2Powerplant

Productie van waterstof uit groene energie zoals fotovoltaïsche energie of windenergie is CO2-neutraal. Het kan een aanzienlijke capaciteit zonne-energie opslaan en transporteren. Een ton volstaat om tot 33.330 kWh energie op te slaan, het equivalent van het jaarverbruik van elf driepersoonshuishoudens in een flatgebouw. De nieuwe H2Powerplant kan tot 520 kilogram waterstof opslaan in de 29,8 meter lange tank.

Deze tank bestaat uit vier hoofdonderdelen. Allereerst staat er een fotovoltaïsche installatie op het dak van de Smart Factory. Een elektrolyser scheidt vervolgens de moleculaire verbindingen van water (H2O) in waterstof (H2) en zuurstof (O). Zo moet het systeem jaarlijks tot tien ton groene waterstof produceren uit volledig hernieuwbare energiebronnen. De restwarmte die vrijkomt bij het elektrolyseproces kan direct worden gebruikt of omgezet in koeling. Daarnaast bevat de tank opslagruimte voor waterstof en een brandstofcel. De installatie dient in eerste instantie voor nood- of back-up stroomvoorziening. Het huidige ontwerp voorziet in een zelfvoorzienende energievoorziening van maximaal twee dagen.

Klimaatbescherming

Het nieuwe strategische partnerschap tussen Wilo en Schneider Electric moet de overgang naar de milieuvriendelijke waterstoftechnologie soepel laten verlopen. Op lange termijn willen de partners wereldspeler worden in de productie, opslag, distributie en benutting van klimaatneutrale waterstof. Daarvoor richtte Wilo 2021 al een eigen waterstofteam op. Met zijn EcoStruxure Microgrid Advisor en de EcoStruxure Automation Expert-oplossing biedt Schneider Electric digitale technologieën van Electricity 4.0 voor een sterk geautomatiseerd smart grid. De twee samenwerkingspartners kijken nu naar de serieproductie van groene waterstofsystemen voor de decentrale energievoorziening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.