Nieuws

Van Beek wint Proces Innovatie Prijs 2018

Van Beek wint Proces Innovatie Prijs 2018
Perry Verberne (rechts) nam in 2018 namens Van Beek de PIP in ontvangst.

Op 3 oktober 2018 kreeg Perry Verberne van Van Beek uit Drunen uit handen van juryvoorzitter Yves Willems de Proces Innovatie Prijs 2018 uitgereikt.

Proces Innovatie Prijs 2018

Van Beek verdiende met zijn Twister thermische schroefwarmtewisselaar zowel de Vakprijs als de Publieksprijs van de door Machevo & Bulk Vereniging georganiseerde Proces Innovatie Prijs (PIP).

In samenwerking met Kapp, specialisten in warmteoverdracht en warmtewisselaars, heeft van Beek een schroefwarmtewisselaar ontwikkeld die geschikt is voor viskeuze producten in zowel de voedsel- als de petrochemische industrie. Het is volgens de ontwikkelaars een alternatief voor bestaande, geschraapte warmtewisselaars, die storings- en onderhoudsgevoelig zijn.

De innovatie richt zich op het vergroten van het warmte-overdragend oppervlak zonder de machine aanzienlijk groter te maken en lagere operationele kosten.

Dat is eerste gebeurt door niet alleen de buitenmantel te verwarmen of te koelen maar ook een statische binnenmantel. De machine bestaat daarom uit een verwarmde of gekoelde binnenbuis die statisch in een dubbelwandige buitenmantel staat. De ruimte tussen deze buitenmantel en de binnenbuis wordt gevuld met het te verwarmen of te koelen product. Dit zal onder pompdruk (ongeveer 16 barg) door de machine worden geperst. Om te voorkomen dat het product aan zowel de binnenmantel als de buitenmantel aankleeft en zorgt voor isolerende vervuiling, zorgt een asloze schroef voor een schrapende werking. Deze asloze schroef draait om de statische binnenmantel. Naast dat de asloze schroef vervuiling tegengaat, kan ook door regeling van het toerental en de draairichting de verblijftijd van het product worden gevarieerd.

 

Genomineerden

In totaal waren zeven bedrijven genomineerd. Agidens, Bilfinger Tebodin, Dinnissen, Procentec, Quality2Process, Tetra Pak en Van Beek. Na rijp beraad besloot de jury vier bedrijven te nomineren voor de Vakprijs, namelijk Agidens, Quality2Process, Tetra Pak en Van Beek. Zij mochten hun noviteit de hele week in de speciale galerij in hal 9 van Wots/Industrial Processing tentoonstellen. De toekenning van de PIP Publieksprijs aan Van Beek is bepaald door het aantal stemmen dat op de IP-website voor de diverse inzendingen binnenkwam. De meer dan 400 personen die stemden, genereerden zes nominaties, waarvan er vier ook voor de Vakprijs waren geselecteerd.

 

Jury

De vakjury voor de Proces Innovatie Prijs 2018 bestond uit: Voorzitter Yves Willems (Machevo en Optyl bvba); ing. Peter Brekelmans (Basf Construction Chemicals Benelux); Ir. Daan Hoogwater (Machevo); Ing. Jos Verleg (Vakblad Bulk) en Jos van de Werken (Ruitenberg Ingredients BV).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.