Nieuws
Vacuumspecialist Leybold

Innovatie betekent over het algemeen duurzaamheid. Maar vacuümspecialist Leybold vermeldt met trots dat het door een combinatie van tradities en innovatie nu 170 jaar bestaat.

Leybold

‘Zonder de voortdurende inzet van generaties werknemers, viel er nu niets te vieren.’

In 1850 stichtte Ernst Leybold in Keulen zijn eerste bedrijf. In eerste instantie hield hij zich bezig met een agentschap voor medisch glas, thermometers en weegschalen. Al in 1854 schaalde hij op naar andere farmaceutische en medische instrumenten.

Na de verkoop van het bedrijf in 1870 ging het bedrijf verder onder de naam E. Leybold’s Nachfolger.

Vacuümfabrikant

In 1906 legde het bedrijf samen met Dr. Wolfgang Gaede, natuurkundeprofessor in Karlsruhe de basis voor de vacuümtak. Zo ontwikkelden ze samen de moleculaire luchtpomp die de basis vormt voor de latere turbomoleculaire pomp (1911).

Maar ook de diffusiepomp in 1913 ontsproot aan hun brein. Daarin ontbreken bewegende delen wat onderhoud vereenvoudigt. Ze bouwden het in 1935 uit met gasballastcomponenten voor het efficiënt verpompen van dampen.

Industriële toepassingen

In 1913 ontwikkelde Dr. Wilhelm Rohn, hoofd van het W.C. Heraeus GmbH testcentrum in Hanau een proces om non ferro als aluminium onder vacuüm te smelten. WOII zorgde dat de verdere ontwikkeling wat vertraging opliep maar in 1931 slaagde Hetaeus erin metalen op glas te smelten.

In datzelfde jaar kwam Dr. Manfred Dunkel aan het hoofd te staan van E. Leybold’s Nachfolger. Onder zijn leiding (tot 1967) bouwde het bedrijf een groot portfolio op.

Nadat het bedrijf ook nog ging samen werken met metaalbedrijf AG (1948) en Degusa AG (1955) ontstond een succesvolle mix van vacuümtechnologie en vacuümprocesengineering.

Met als gevolg in 1962 het op de markt brengen van de cryogene pompen en heliumdetectoren. In 1963 presenteerde het bedrijf ook ionverstuiverpompen.

Groei en uitdagingen

In 1980 werkten er 5600 mensen bij Leybold. AG en W.C. Heraeus trokken zich etrug als aandeelhouder. Degussa AG verplaatste als enig overgebleven aandeelhouder het hoofdkantoor van Leybold AG’ en het vacuümprocesgedeelte naar Hanau.

Het vallen van het ijzeren gordijn plaatste het bedrijf voor nieuwe uitdagingen. Degussa AG verkocht zijn aandelen aan Oerlikon-Bührle Group (Zwitzerland) in 1994. Zo ontstond in 1995 door het samengaan van Leybold AG en Balzers AG de Balzers en Leybold Group.

In 1997 startte Leybold GmbH een plant in China. In 2000 veranderde de Oerlikon- Bührle Group zijn naam in Unaxis en ging zich volledig richten op de semiconductortechnologie. Leybold opende in 2004 een nieuwe productiefaciliteit voor hoogvacuüm in Keulen. In 2006 veranderde de naam Unaxis in Oerlikon en ging Leybold daarin mee door de naam Oerlikon Leybold Vacuum te hanteren.

Atlas Copco

Maar in 2016 nam het Zweedse Atlas Copco AB Leybold over. Atlas Copco opereert in 180 landen met ongeveer 37.000 werknemers.

‘De synergie van Atlas Copco en Leybold op het gebied van industriële droogvacuüm- en hoogvacuümpompen voor wetenschap en onderzoek creëren een technologisch platform voor de ontwikkeling van duurzame, betrouwbare producten voor nu en in de toekomst.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.