Nieuws
Deuren ook digitaal open in Weekend van de Wetenschap

De productie in de chemische sector daalde in november 2022 met 16,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Deze cijfers van het CBS schetsen de sterkste daling sinds de crisis in 2008.

Chemie grootste krimp

De productie van de industrie als geheel laat ook een krimp zien in november. De CBS-cijfers tonen aan dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie op jaarbasis toen 0,2 procent lager lag. Van alle grote branches vertoonde de chemie de grootste krimp.

De signalen vanuit de chemische sector wezen al langere tijd in de richting van een sterke krimp. VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen beaamde onlangs het zorgelijke beeld bij BNR Nieuwsradio. “De problemen zitten in de chemische en basisindustrie. Daar maken we ons serieuze zorgen over. Ook omdat het risico bestaat dat als zo’n fabriek eenmaal stilvalt en er een alternatieve toelevering ontstaat, er een serieuze kans bestaat dat die fabriek nooit meer opstart. Zeker nu de Verenigde Staten ter bescherming in eigen land de Inflation Reduction Act invoerden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.