Nieuws
pompenteam rijkswaterstaat
IJmuiden: Tijdelijke pompen om het water op peil te houden.

Bij calamiteiten in het waterbeheer kan het pompenteam van Rijkswaterstaat bijspringen om pompcapaciteit te leveren met twintig mobiele installaties. Dat gebeurt regelmatig; ook in het buitenland. Het hele verhaal staat in PompNL nr.3 2021 die op 2 juni verschijnt.

Pompenteam

Waterbeheerders zijn dagelijks in de weer met pompen om overschotten en tekorten aan water te managen. Dat lukt niet altijd met de vast opgestelde pompen in gemalen. In dergelijke gevallen moeten er mobiele pompinstallaties geïnstalleerd worden. Rijkswaterstaat beschikt hiervoor over twintig exemplaren. Die zijn op afroep beschikbaar en kunnen in korte tijd opgesteld worden. Desnoods binnen een dag.

pompenteam rijkswaterstaat

Skids

De tien grootste exemplaren zijn van het type BBA 700, geleverd door Distrimex. Ze hebben een capaciteit van 5.000 m3/h. Daarnaast zijn er tien pompen van Pasman Motoren & Aggregaten van het model PPS-3000. Deze verpompen 3.000 kuub per uur. Deze debieten gelden bij een opvoerhoogte van vijf meter.

Alle pompen zijn uitgevoerd als complete eenheden op skids, met een vacuüminstallatie en een dieselmotor. Het pompenteam beschikt daarnaast over brandstoftanks, koppelstukken, bochten en stukken pijpleiding. Om probleemloos transport, eventueel per vliegtuig mogelijk te maken, is het gewicht zo beperkt mogelijk gehouden. Namelijk 5.000 kilogram voor de BBA 700 en 3.600 kg voor de PPS-3000.

pompenteam rijkswaterstaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.