Nieuws

KicMPi-Webinar het corrosielab

KicMPi-Webinar het corrosielab

Op 25 mei organiseert KicMPi een webinar dat in het teken staat van corrosie. Achter de schermen werkt KicMPi al enige tijd samen met Sirris, de Hogere Zeevaartschool, Scalda en de regionale industrie aan het oprichten van een Corrosielab.

Webinar

Het lab biedt een infrastructuur voor onderzoek naar corrosieverschijnselen en innovaties op het gebied van preventie, detectie en reparatie van corrosie. Tijdens het webinar vertellen North Sea Port en Zeeland Refinery over hun ervaring met corrosie, hun rol in het Corrosielab en de innovatieve ontwikkelingen.

Praktijklab Corrosie & Isolatie

De grensregio Vlaanderen-Nederland bevat één van de grootste clusters aan procesindustrie ter wereld. Maar de leeftijd van veel installaties ligt met 40 à 50 jaar relatief hoog. Dat impliceert een hoge prioriteit aan corrosiebestrijding. Om de concurrentiepositie van de procesindustrie te behouden, moeten installaties immers optimaal, storingsvrij, veilig en met een minimale milieu-impact kunnen blijven functioneren. 

Ontwikkelen en testen van innovaties gericht op preventie, detectie en reparatie van corrosie vereist een fysieke onderzoeksinfrastructuur. Drie kennis- en onderwijsinstellingen staan in voor de realisatie hiervan. Sirris zet bestaande infrastructuur in om onderzoek uit te voeren op een academische basis. Het ontwikkelt bovendien samen met projectpartners nieuwe infrastructuur voor veldtesten. De Hogere Zeevaartschool realiseert een onderzoeksponton om onderzoek aan ‘natte’, watergebonden infrastructuur te kunnen uitvoeren. Als derde kennispartner begeleidt Scalda de praktische en uitvoerende kant van het onderzoek.

Basiscurriculum voor Corrosie- en Isolatietechnici

Intussen werken de partners ook aan een basiscurriculum voor Corrosie- en Isolatietechnici op hoger en middelbaar niveau. Na afloop van het project zal de infrastructuur integraal onderdeel blijven uitmaken van de deelnemende onderwijs- en kennisinstellingen. Tevens zal het opgebouwde netwerk van bedrijven samen stappen blijven zetten om de corrosieproblematiek het hoofd te bieden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.