Nieuws
Intelligente systeemoplossing voor afvalwater-pompstations.
De nieuwe afvalwaterpomp Wilo-Rexa SOLID-Q leent zich bij uitstek voor pompstations.

Stijging van het vaste-stof-gehalte in afvalwater bemoeilijkt het transport van afvalwater. Om ook in de toekomst de behandeling betrouwbaar en efficiënt te realiseren, ontwikkelde Wilo de Wilo-Rexa SOLID-Q met Nexos intelligentie.

Systeemoplossing

De Nexos-intelligentie stelt systemen in staat om zonder tussenkomst van een operator intelligent te reageren op veranderingen in de omgeving. De redundant uitgevoerde master-slave besturing van de Wilo-Rexa Solid-Q zorgt daarvoor. Bij een systeem van maximaal vier pompen treedt er een als master op. Deze bevat de besturing en regelt het bedrijf. Omdat elke afzonderlijke pomp over dezelfde elektronica beschikt, kan iedere pomp dienen als systeembesturing. Als de master bijvoorbeeld voor onderhoudsdoeleinden wordt afgeschakeld, neemt één van de slave-pompen automatisch de besturing van het systeem over.

Besturing

Andere elementen van de Nexos-intelligentie zijn de intelligente optimalisering van de energie-efficiëntie en de slimme detectiefunctie voor verstoppingen. Deze laatste zorgt ervoor dat een beginnende blokkering van de waaier door meerdere algoritmen wordt herkend en dat automatisch de noodzakelijke pompreinigingsbeurten in gang worden gezet.

De Nexos-intelligentie en de PLC-regelingsfuncties worden bij de Rexa Solid-Q geüpload naar de Wilo-Digital-Data-Interface (DDI) die in de motorkop is geïnstalleerd. De complete besturingsintelligentie zit daarmee al in de pomp. Daardoor kan de frequentieomvormer zonder functieverlies worden vervangen. Dat maakt een extra, externe besturing overbodig.

Slim afvalwaterpompstation

De fabrikant ontwierp de afvalwaterpomp voor het verpompen van onbehandeld afvalwater in middelgrote pompstations, zowel in natte als in droge opstelling. De Wilo-Digital-Data-Interface bevat de digitale Ethernet-interface alsmede een datalogger, digitaal identificatienummer en geïntegreerde trillingsmonitor. Besturing en bewaking, lokaal of remote, verlopen via een geïntegreerde webserver. Dat maakt het systeem eenvoudig toegankelijk via een internet browser. Naast de bedieningshandleiding zijn ook de kenplaat alsmede de motor- en hydraulische gegevens online beschikbaar. Koppeling met de cloud behoort eveneens tot de mogelijkheden.

In de geïntegreerde datalogger worden alle bedrijfsgegevens zoals wikkeling- en lagertemperatuur opgeslagen alsook gegevens van externe sensoren zoals vermogensgegevens van de omvormer of de vulstand van het pompstation. De gegevens kunnen via de webserver worden geëxporteerd voor verdere analyses of identificatie van storingsbronnen in geval van schade.

Hoog-efficiënte IE5 motor

Wilo-Rexa SOLID-Q is voorzien van hoog-efficiënte IE5 motor met permanentmagneettechniek. Deze bereikt de hoogste elektrische rendementen over een breed belastingtraject zodat de energiekosten ook bij deelbelasting beperkt blijven. De nieuwe Solid-Q hydraulica komt overeen met de al bekende Solid-Q waaiers. Door de twee schoepen bereikt deze een nog hoger rendement en vermindert de neiging tot trillingen. Dat biedt weer mogelijkheden voor regeling via de frequentieomvormer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.