Nieuws
Engineering Safety Event

Jurist Pim Herber benadrukte op 8 mei 2018 op het Engineering Safety Event in het Evoluon in Eidnhoven nog maar weer eens hoe belangrijk het is ‘iets veilig te doen of niet’.

veilig doen of weigeren

Herber is weliswaar gespecialiseerd in Bouwrecht maar trok de parallel heel mooi naar de industrie. Stel u krijgt opdracht iets te installeren waar u geen goed gevoel over heeft. U koppelt het terug naar de opdrachtgever die roept ‘het moet zo want het kan niet anders.’ NIET DOEN. Ook al legt u uw waarschuwing zwart op wit vast, als er ongelukken gebeuren, bent u aan de beurt. Zelfs bij een non-conformity-verklaring zoals een vraagsteller uit de zaal aangaf, raadt Herber aan niet uit te voeren. Het gaat om het willens en wetens uitvoeren van een ondeugdelijke activiteit.

Safety

En er waren nog meer tips op het event waar het vooral draaide om de machinerichtlijn en CE-markering. Zo ging Henry Verwey van Verwey Safety Services in op de (on)zin van een risicobeoordeling van een machine. Hij benadrukte nog maar weer eens het verschil tussen risicobeoordeling en risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Het eerste draait om de productierichtlijnen en het tweede veel meer om arbeidsveiligheid. Voor veel mensen toch nog niet echt gesneden koek terwijl er veel tooltjes en consultants ter ondersteuning blijken te zijn. Essentie blijft dat veel ongevallen gebeuren in bijzondere situaties. Zoals even afstellen/schoonmaken/nakijken of het niet goed ingebouwd zijn in en proces waardoor die operator even een gekke capriool moet uithalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.