Nieuws
Gin gemaakt met gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen

Christeyns innoveert al langer. Ging er eerst restwarmte naar nabijgelegen woningen nu maakt het bedrijf een gin van gezuiverd afvalwater van wasserijen. Bij het Belgische Hydro Global Solution en distilleerderij Sterkstokers uit Sint-Lenaarts vinden ze de smaak zelfs beter dan die gemaakt met drinkwater.

Belgische technologie

Christeyns startte in 2021 samen met Veride de Joint Venture Hydro Global Solution. Veride ontwikkelt technologie voor zuivering en hergebruik van water. De joint venture introduceerde twee jaar geleden het systeem HydRO for laundries. En om duurzaam waterbeheer en HydRO for laundries te promoten tijdens de wasserijbeurs EXPOdetergo International, besloot Hydro Global Solution een gin te laten maken met gezuiverd afvalwater van wasserijen. Na het uitdelen op de beurs van 250 flessen HydRO Gin stroomden de aanvragen naar de gin binnen.

Daarop besloot het bedrijf aan Sterkstokers te vragen om vijfhonderd extra flessen van een halve liter te maken. Naast kruiden en alcohol bestaat de gin met een alcoholpercentage van 38 procent voor 62 procent uit gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen.

Gezuiverd afvalwater

Het Belac-geaccrediteerde laboratorium Normec Foodcontrol in Wetteren bevestigde dat het gezuiverde afvalwater voldoet aan de drinkwaternormen. Omdat het HydRO-water geen mineralen bevat, beschouwt men het als minder dorstlessend. Maar meester-distilleerder Thomas Cuyvers van Sterkstokers noemt dat juist een groot voordeel voor sterke drank. “Hoe zachter het water, hoe zuiverder en hoe lekkerder”, legt hij uit.

Door aan te tonen dat het gezuiverde afvalwater van wasserijen zelfs geschikt is om er gin van te maken, wil Hydro Global Solution wasserijen overtuigen om hun afvalwater te zuiveren en te hergebruiken. Dat scheelt lozen en steeds vers grond-, regen- of leidingwater te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.