Nieuws
Flowserve-klanten bijgepraat over vacuüm, seals en cavitatie

Het begon met een horrorspits maar uiteindelijk kon ik aanhaken bij de klantendag van Flowserve op de SS Rotterdam. Op 28 november 2019 luisterden zo’n 80 mensen naar de ins en outs van vacuüm, seals en cavitatie.

Vacuüm

Wim Verdoes behandelde de don’ts van vloeistofringvacuümpompen. De oprichter achter Sihi verdiepte zich al zo’n 90 jaar geleden in dit onderwerp. Door het samengaan met Flowserve een aantal jaren geleden kwam de kennis daar terecht.

En dat de gebruiker de kennis goed van pas komt, blijkt wel uit de voorbeelden die Verdoes aanhaalt.

De vloeistofringvacuümpomp leent zich voor het grove werk en bewijst bijvoorbeeld in de food zijn dienst.

En de aanwezigen leerden ook dat cavitatie zowel negatieve als positieve effecten oplevert en dat je die niet altijd van te voren kunt overzien.

Seal-plan

Met het speciaal door Flowserve vervaardigde Mechanical Seal Piping Plans doorloopt de gebruiker het sealkeuzemenu. Vooral die in het API-bereik vormen een uitdaging.

API 682 seal plans inmiddels in zijn vierde versie, moet de betrouwbaarheid verhogen, horen de aanwezigen. Annex F behandelt toepassingen en G zet alle plannen op een rij. Vervolgens lichtten Eric Roosch & Jeroen Potterser nog een aantal uit het plan, dat er overigens voor klanten ook in app-vorm is, toe. Bij Plan 52 zit er een drukloos vaatje op de tandemseal. Deze detectiemogelijkheid bewijst vooral zijn dienst bij verdampende vloeistof. Zoals bij de klant die een benzeenlucht bleef ruiken onlangs het dubbelseal. Er bleek een restje in de buffervloeistof te zitten dat door zijn gewicht boven kwam drijven.

Hoe logisch het ook klinkt, beiden waarschuwden nog maar weer eens voor haakse bochten en knietjes. Flauwe bochten blijft het devies!

Npsha versus Npshr

Frank Visser wist helder uit een te zetten hoe cavitatie werkt. Wist u dat daarbij vooral de discrepantie tussen Npsha en Npshr de pomp vaak in de weg zit.

Want wat wil u als gebruiker? Npsha staat voor available; dus wat u wilt dat hij kan. Npshr = required en daarbij kijkt de ontwerper naar wat daadwerkelijk wordt gevraagd. En u voelt hem al aankomen: vaak liggen die niet in elkaars verlengde.

Visser benadrukte ook nog eens dat de gehanteerde 3%-regel in Npsh3 niet zo rigide geldt als men hem meestal hanteert.

Goed om te weten dat de onhoorbare hoogfrequente cavitatie de meeste schade oplevert. Juist de cavitatie die je kunt horen, veroorzaakt meestal de minste schade.

Testcentrum

Pieter Teesink nam de aanwezigen nog mee op een virtuele rondleiding in het testcentrum. Als je bedenkt dat het bedrijf met 110 engineers 10.000 seals, 302 gerepareerde pompen en 2.500 gerepareerde seals per jaar uitlevert, krijg je een indruk van de werkzaamheden van het testcentrum. Meer en meer vinden ook tests voor derden plaats.

En over virtueel gesproken, door IoT kan met een digital twin al gesimuleerd of de pomp gaat doen wat hij moet doen.

Afsluiting

De locatie vormde net als vorig jaar een mooie achtergrond. In de zaal waar de avontuurzoekers op weg gingen naar Amerika, straalt de grandeur er af.

Bovendien kregen de deelnemers aan de dag weer de gelegenheid om het hart van het schip te doorgronden met een rondleiding door oud-werknemers. Het ging van de zendkamer tot aan het zwembad, en van een hut naar de machinekamer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.