Nieuws
Aquatech Amsterdam gaat door in november 2021

Een van de bijeenkomsten van iTanks zoomde in op water &industrie. Op 19 mei 2020 nam Bas van Eijk van Evides ons mee in de uitdagingen waar zij voor staan.

Evides

Evides behandelt 100 miljoen m3 afvalwater per jaar en levert 95 miljoen m3 proceswater per jaar. In tegenstelling tot bij drinkwater kent de industriewaterbranche veel concurrenten.

Van Eijk: “De ontwikkelingen gaan snel dus we testen regelmatig nieuwe technologieën. Het draait allemaal om economische overwegingen als veiligheid, continuïteit en kwaliteit naast de financiële eisen als voorspelbaarheid, duurzaamheid en compliancy voor CTO. Wij werken intensief samen met partijen als Maxgrip en TNO. Maar ook met onderwijsinstellingen als de Universiteit van Delft, die van Gent en de Hoge School Zeeland.”

Water en industrie

Daarmee kunnen zij kennis borgen. Want vaak bouwen en beheren assetmanagers hun installaties zelf maar outsourcen ze taken die niet tot hun kerncompetenties behoren. Daar dat wel bij Evides thuishoort, volgt er dan vaak samenwerking op de lange termijn.

Zoals bij Dow Terneuzen, Delfland maar ook het aansluiten van 26 bedrijven in de regio Rotterdam op een demiwaternet. Er is bovendien een Centrale afvalwaterverwerkingsunit in de Botlek in de maak.

Uitdagingen

In het noorden van het land, Noordoost Groningen, werkt Evides samen met Maxgrip aan een koel- en proceswatersysteem voor Northwater. Het water gaat over 28 km naar een pompzuiveringsgebouw. Daarvoor dienen vier innamepompen, twee transportpompen 140 units en 900 componenten. Die genereren zo’n 1000 m3/uur, oftewel 10 miljoen m3/jaar.

Het moment van instappen vormt een belangrijk aandachtspunt. Te laat betekent geen invloed meer en te vroeg geeft vaak nog veel onduidelijkheden. Dus bouwden partijen een soort tussenstap in. “Het voordeel daarvan: we discussieerden aan de hand van het voorontwerp op unitniveau al over wel/niet een extra druktransmitter. Uit die discussie aan de hand van een faaldatabieb en kansen verlopend van groen anar rood, besloten we een grofrooster te plaatsen van 1000 mu en dat steeds preventief te onderhouden.”

Breed team

Van Eijk benadrukte nog het belang van een multidisciplinair team en het face2face bij elkaar komen. “We kwamen zo’n zes keer bij elkaar. Een maintenance engineer, een projectmanager (Evides), een projectengineer ind e discipline Wtb eb E&I, een specialist, een technoloog en een procesbegeleider (Maxgrip). Het gestructureerd elkaar bevragen, leverde heldere inzichten op.”

Deelsessies

Aansluitend mochten de deelnemers overschakelen naar deelsessies. TNO vertelde over hun onderzoeken. Zoals dat met photoacoustic spectroscopy oftewel het luisteren naar moleculen. Daarmee kun je diverse stoffen herleiden in water. Denk aan vergunningsparameters (methaan bijvoorbeeld) maar ook bij chemische plasticrecycling de brandvertragers. Erg belangrijk bij hergebruik en food.

Semiotic labs vertelde over hun dashboard voor het preventief onderhoud van pompen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.