Nieuws
De innovatieve waterzuivering de Biomakerij krijgt tweede nominatie

De Biomakerij op het terrein van trappistenabdij Koningshoeven in Tilburg mengt zich in de race voor de ‘2018 Highlights of Hungary Award’.

Waterzuivering in de prijzen

De innovatieve waterzuivering de Biomakerij won eind november 2018 de publieksprijs van de jaarlijkse Waterinnovatieprijzen in Nederland. Het van oorsprong Hongaarse concept kreeg nu ook een nominatie bij een Hongaarse Award, 2018 Highlights of Hungary Award’.

De Hongaarse architect József Martinkó, tevens hoofdredacteur van het tijdschrift Octogon, nomineerde het concept. “Biopolus ontwikkelde hiermee veel meer dan een futuristisch idee. Het is een functionerend ‘levend organisme’. Eén van de belangrijkste kenmerken is dat het zelfs in dichtbebouwde gebieden kan worden geïmplementeerd.”

 

Wortels

De Biomakerij zuivert het afvalwater van de abdij, de brouwerij en de kaasmakerij door een wisselwerking tussen micro-organismen in het afvalwater en micro-organismen op de wortels van natuurlijke planten en door natuur geïnspireerde wortelstructuren. De Koningshoeven  produceert jaarlijks een miljoen kubieke meter afvalwater. Dat gaat de abdij nu gebruiken voor irrigatie van eigen grond, besproeien van planten in de kwekerij en het omspoelen van bierflessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.