Nieuws

De economie krabbelt op weet Mathijs Bouman

De economie krabbelt op weet Mathijs Bouwman

Eigenlijk doen we het economisch helemaal niet zo slecht in vergelijking met de landen om ons heen. Zo stelde Mathijs Bouman de toehoorders gerust op de Machevo Connect online-bijeenkomst 17 november 2020. We zagen onze economie 23 kwartalen achtereen groeien maar zitten nu in een uitzonderlijke situatie.

De economie krabbelt op

Mathijs Bouman is journalist, columnist van Het Financieele Dagblad en ‘huiseconoom’ van Nieuwsuur. Hij deelde op 17 november zijn economische vooruitzichten voor de procesindustrie tijdens een webinar van de Machevo & Bulk Vereniging. Verenigingsvoorzitter Perry Verberne trad op als moderator. Hij speelde ook de vragen en opmerkingen van de 135 deelnemers aan Bouman door.

Bouman: “Ok, 2020 zal 8,5 procent daling laten zien in vergelijking met 2009 (de vorige ‘crisis’) -3,6 procent. Maar in het derde kwartaal groeien we alweer sneller dan gedacht. Behalve natuurlijk de horeca bijvoorbeeld. Er zijn een paar sectoren die extreem lijden onder het opzettelijk uitzetten van een deel van de economie.”

In het begin keken we aan tegen supplydisrupties, dichte grenzen, virusangst en dalend vertrouwen. Maar inmiddels lijken we daar aardig over heen. Vandaar dat Bouwman zijn V-model poneerde: na een vrije val, kruipen we weer hard omhoog. Hij legde het ook al in het FD uit maar in de Machevo-sessie kreeg de procesindustrie nog extra de kans hem aan de tand te voelen.

Interactief

En de toehoorders konden dankzij de opzet van het webinar actief deelnemen. Door vragen te stellen maar ook door mee te doen aan de poll. 60 procent gelooft net als Bouwman in een economisch herstel. Dat bedrijven in deze tijd mensen ontslaan, ziet hij meer als nu een goede reden te geven dan als gevolg van de economische crisis. Ook de vele financiële steunvormen kunnen wel eens bedrijven die voor de crisis al op omvallen stonden, nu ongewenst in de lucht houden. Hij waarschuwde de bedrijven dan ook hun debiteuren goed te volgen.

De economie krabbelt op weet Mathijs Bouwman

Robuustheid

“Alles staat of valt met robuustheid. Er waren toch al veel bedrijven die hadden gespaard. Consumenten minder maar ook banken bleven deze keer overeind.”

De robuustheid zullen we ook moeten tonen als de Brexit van start gaat. Maar ook China vraagt robuustheid en alertheid. Het probeert weliswaar de binnenlandse vraag volwassen te krijgen maar timmert ook buiten zijn grenzen behoorlijk aan de weg. Op de vraag of we dan alles ‘lokaal’ moet gaan produceren, haalde Bouman de robuustheid weer aan. “Globalisering draait niet per se om Brexit en de VS maar meer om schaalvergroting. Toen de Chinese containers niet kwamen, bleek onze zwakte. Het draait meer om reshoring dan outsourcing.”

Ook een webinar organiseren? Eisma Content Marketing faciliteerde ook dit webinar voor Machevo &Bulk Vereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.