Nieuws

Deelonderzoek pompturbine Delta21

Deelonderzoek pompturbine Delta21

Ir. Yordi Paasman studeerde in 2020 af aan de faculteit Civiele Techniek van de TUDelft. Hij onderzocht daarvoor de optimale plaatsing van pompturbines in het project Delta21. Hiermee is hij één van de achttien studenten binnen de TUDelft die zich inzet om dit gigantische project een stapje verder te helpen richting realisatie.

Delta21

Eerder berichtten we in PompNL nr. 1 2019 op pag. 15 t/m 18 over het project Delta21. Een veelomvattende aanpak om de waterveiligheid van de zuidwestelijke delta in de toekomst te waarborgen en daarnaast een significante bijdrage te leveren aan de energietransitie en het milieu. De afgelopen anderhalf jaar raakte het project letterlijk in een stroomversnelling door de vele bedrijven en onderwijsinstellingen die in de loop der tijd aanhaakten. Iedere partij pakt daarbij zijn eigen rol in het optimaliseren en valideren van de verschillende onderdelen. Op het technische vlak vooral door de TU Delft en verschillende HBO-instellingen in de regio’s Den Haag, Rotterdam en Zeeland. Maar ook vanuit Wageningen waar studenten bijzonder geïnteresseerd zijn in het onderdeel ‘natuurherstel’.

Pompturbine

De pompturbines spelen een sleutelrol in het project. In de pompfunctie pompen ze overtollig water vanuit het meer naar de zee in het kader van in eerste instantie veiligheid. Maar het wegpompen van het water heeft ook een belangrijk duurzaamheidsaspect.

Het hele verhaal leest u vanaf 1 december 2020 in PompNL nr. 6.

Deelonderzoek pompturbine Delta21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.