Nieuws

Uitslag hackaton pompuitval

Uitslag hackaton pompuitval

Het Belgische softwarebedrijf Gemsotec won in september de hackathon van het waterbedrijf Aquafin. De winnaar presenteerde een predictief onderhoudsmodel voor het tijdig voorspellen van het falen van pompen op basis van sensordata. Ook ontwikkelde Gemsotec een dashboard voor de dispatching.

Hackaton

Bemas, de Belgische onderhoudsvereniging, organiseerde medio september 2020 de hackaton als onderdeel van een conferentie over asset performance 4.0. Dit evenement dient om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en hoe gezamenlijk het probleem op te lossen. Bedrijven kunnen inschrijven en hun oplossing voorstellen. In 2020 gebeurde dat natuurlijk online. Dertien deelnemers namen de uitdaging aan en stelden een oplossing voor aan Aquafin.

Voorspellen pompuitval

Stefan Ruyters, medeoprichter en innovatiemanager van Gemsotec vertelt over hun oplossing.

“Wij werkten daarvoor samen met een Hongaars partnerbedrijf met de nodige expertise op het vlak van data science en cloudtechnologie. Wij als Gemsotec deden het projectmanagement en analyseerde de noden en vertaalde de probleemstelling naar een datascience-benadering.” Hij vervolgt: “Aquafin wilde onderzoeken of blokkades of andere verstoringen met voldoende betrouwbaarheid kunnen worden voorspeld met behulp van intelligente data-analysetechnieken.”

Gemsotec kreeg als input een dataset en logboeken van relevante online metingen en een beschrijving van het onderhoud dat is uitgevoerd aan de assets gedurende een periode van zes tot twaalf maanden.

Het hele verhaal leest u in PompNL nr. 6 2020 die op 1 december 2020 verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.