Nieuws

Avantium nu volledig eigenaar Synvina

Avantium nu volledig eigenaar Synvina

Avantium kocht 27 januari j.l. alle aandelen van Basf in de Synvina joint venture. Dat maakt Avantium volledig eigenaar van de YXY plants-to-plastics technologie.

Avantium

Met de aankoop van de aandelen, gaan het intellectueel eigendom, personeelsleden en assets van YXY ook over naar Avantium. De laatste wijst Marcel Lubben per 1 februari a.s. aan als Managing Director van Synvina dat een aparte business unit wordt. Aan Lubben de taak de YXY-technologie verder te vercommercialiseren.

De joint venture ontwikkelde met de YXY-technologie een manier om plantaardige suikers om te zetten in Fdca (furaandicarbonzuur) en bioplastic (PEF) verpakkingsmateriaal.

Het eerste halfjaar zal het bedrijf de verdere strategie rondom YXY onthullen.

 

Marcel Lubben Managing Director

De palmares van de nieuwe Managing Director Marcel Lubben bevat al veel expertise op het gebied van chemie en biotechnologie. Hij voegt zich bij Victor Vreeken (Chief Operations Officer) en Willem-Jan Meijer (Financial Director) van Synvina. Lubben werkte zo’n 25 jaar bij DSM en als laatste als president van Reverdia. Die joint venture tussen DSM en Roquette hield zich bezig met de productie een verkoop van biobased barnsteenzuur.

 

Marktpotentie YXY

Tom van Aken, CEO van Avantium: “Wij geloven in de marktpotentie van YXY. De productie van Fdca en PEF is innovatief maar complex. Dat vereist een compleet nieuwe waardeketen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de positie die we nu hebben, de vercommercialisering zal versnellen. We beschikken over de mensen en de ambitie zowel Fdca als PEF succesvol naar de markt te brengen

Marcel Lubben, de nieuwe Managing Director van Synvina: “Groene, innovatieve materialen vormen de sleutel in de wereldwijde transitie naar een circulaire economie. Ik volgde het YXY-proces al enkele jaren en zie hoe het zich ontwikkelt tot een platform voor unieke materialen met significante prestatievoordelen. Ik voel vereerd dat ik deze business unit verder mag uitbouwen en de technologie naar de markt mag brengen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.