
De Zweedse, industriële groep Atlas Copco investeert verder in de site in het Belgische Wilrijk. Dankzij de investeringen in een slimme fabriek, artificiële intelligentie en het up- en reskillen van de ongeveer 2900 mensen daar, verankert het Zweedse bedrijf zich verder in Vlaanderen. De Vlaamse overheid steunt hen met twee miljoen euro.
Investeren
Sinds 2018 investeerde Atlas Copco Airpower in het compressorenhoofdkantoor in Wilrijk zo‘n 35 miljoen euro in nieuwe productietechnologie. In dezelfde periode groeide het aantal medewerkers gemiddeld met zo’n 150 per jaar.
“Ondanks de huidige economische context en de hoge loonkosten, willen wij ons investeringsprogramma in Wilrijk voortzetten”, verduidelijkt Vagner Rego, Business Area President Compressor Technique.
Het bedrijf zal daarnaast elk jaar meer dan 15 miljoen euro investeren in de infrastructuur en het machinepark. Dat bedrag komt bovenop het jaarlijkse R&D&I budget dat in 2019 bijvoorbeeld 95 miljoen euro bedroeg. Ook investeert het bedrijf nog eens tien miljoen euro in het aanleren van nieuwe vaardigheden en competenties bij het personeel.
Drie pijlers
Het investeringsprogramma steunt op drie pijlers:
- Een slimme fabriek: digitalisering, het uitrollen van nieuwe technologieën, automatisering en de recente invoering van 5G maken de fabriek productiever.
- Slimme producten en diensten: dankzij de toepassing van artificiële intelligentie (AI), machine learning, de ontwikkeling van softwareapplicaties en data-analyses op 140.000 geconnecteerde compressoren wereldwijd ontwikkelt het innovatieve, meer duurzame compressoren en kan het slimmere diensten aanbieden.
- Upskilling en reskilling: het al genoemde aanleerprogramma.
Atlas Copco
Wouter Ceulemans, President van de Atlas Copco Airtec Divisie: „Onze site in Wilrijk verdient de titel ‘universiteit van de perslucht’. Weliswaar een toegepaste universiteit waar ze nieuwe, industriële ideeën ontwikkelen, testen en produceren. Maar die link tussen ‘ontwikkelen’ en ‘maken’ vormt de sleutel van ons succes. Ingenieurs, software-ontwikkelaars, data-analisten en andere talenten kunnen hun hart daar ophalen.“
Steun Vlaamse overheid
De verregaande digitalisering van de productie vraagt nieuwe skills van de personeelsleden. “We willen zoveel mogelijk medewerkers de kans en leeromgeving bieden om andere of nieuwe vaardigheden en competenties te verwerven. Sommigen zullen hun competenties moeten aanvullen met nieuwe kennis. Bijvoorbeeld rond artificiële intelligentie of big data (upskilling). Anderen zullen nieuwe competenties verwerven door een veranderende jobinhoud, wat heropleiding vraagt (reskilling). Waar we tien jaar geleden vooral ingenieurs elektromechanica aantrokken, zien we nu vooral een toenemend aantal (100+) softwareingenieurs en data-analisten.”, verduidelijkt Annick De Bakker, VP Human Resources van de Atlas Copco Airtec Divisie.
De Vlaamse overheid steunt zo’n grote aanwinst voor de regio graag.