Nieuws
Aanvalsplan techniekbranches om 60.000 vacatures in te vullen

Het arbeidstekort bij technici bedreigt de uitvoering van de energietransitie. Daarom lanceerden vijf technische sectoren in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland op 4 november 2022 het ‘Aanvalsplan Techniek’. Met tal van onconventionele maatregelen proberen de partijen de arbeidsmarkt voor technici open te gooien.

60.000 vacatures

De ‘Gouden Poort’ moet uitgroeien tot de centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen. In samenwerking met vakbonden en overheden moet het aanvalsplan in de komende tien jaar flinke extra investeringen losmaken om de 60.000 vacatures structureel in te vullen.

Vijf voor twaalf

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW noemt het vijf voor twaalf. “Zonder onconventionele oplossingen loopt Nederland op tal van fronten letterlijk vast door het gebrek aan technici. Ik verheug me op concrete acties om een trendbreuk te realiseren. En ik nodig alle partijen uit om samen te zorgen dat het lukt zodat de motor van de economie en de energietransitie kunnen blijven draaien.”

Jacco Vonhoff, voorzitter MKB-Nederland: “Ik hoop en verwacht dat meer branches in de techniek bij dit plan zullen aansluiten vanwege de hoge nood in allerlei sectoren. Belangrijk blijft goede samenwerking en verbinding met het onderwijs. Alleen dan kunnen we iets doen aan de mismatch tussen vraag en aanbod.”

Onze collega’s van Installatie.nl ondervroegen eerder dit jaar Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland over het onderwerp.

Aanvalsplan

Het Aanvalsplan Techniek telt drie belangrijke uitgangspunten:

  1. Meer mensen laten kiezen en behouden voor de techniek.
  2. 2. Slimmer en sneller: hogere productiviteit in de techniek
  3.  Talent van buiten.

Wat betreft punt 1, er moeten weer meer mensen kiezen en behouden blijven voor de techniek. Ambitie: de instroom verdubbelen en de uitstroom tot een minimum beperken. Daarmee willen partijen op termijn structureel 25.000 vacatures per jaar invullen. Vandaar de opzet van de Gouden Poort op. Om de bestaande tekorten aan techniekdocenten te verminderen, stelt het bedrijfsleven verder 1.000 extra (hybride) docenten beschikbaar en komen er Techniekcentra voor hybride beroepsopleidingen.

Punt 2 draait om een productiviteitsoffensief. Meer robotisering en digitalisering van de industrie (smart industry), meer prefab en standaardisering en meer programmatische en seriematige overheidsaanbestedingen. Een versnelling van deze transformaties betekent een vermindering van de behoefte aan technici met 25.000 per jaar.

En dan willen de samenwerkende branches meer statushouders aan de slag helpen en meer talent van buiten (tijdelijk) aantrekken om punt 3 t verwezenlijken. Een gerichte vakkrachten-regeling moet hierbij helpen. Met het aantrekken van dit talent kunnen naar schatting structureel zo’n 10.000 vacatures per jaar worden ingevuld.

Stemmingscafé

Ook in het STEMmingscafé praten we de laatste maand regelmatig over het ei van Columbus bij personeelswerving. Bij Croon, Wolter&Dros trokken HR en marketing samen op wat resulteerde in een grootscheepse campagne en ruim 90 nieuwe werknemers.

En Henk Noort van Stakeholderslab gaf in een van de bijeenkomsten nog wat tips over vissen in dezelfde vijver en hoe je dan te onderscheiden. Houd je advertentie laagdrempelig. Natuurlijk zoekt u ook het schaap met de vijf poten maar als u dat in uw advertentie zet, schrikt u potentiële kandidaten af. En motivatie van uw kandidaat geeft de doorslag niet zijn cv. Staar u daar dus niet blind op. Net zoals uw kandidaat zich niet blind staart op salaris. Een wijdverbreid misverstand namelijk. ‘De hedendaagse werknemer wil bovenal deel uitmaken van een coole tribe’.

Werksfeer

Wel opvallend overigens dat het intermediair-lijstje van 2021 een paar bedrijven in de top10 laat zien die nou niet uitblinken door reputatie. Noort en zijn bureau denken dat de kandidaat vooral kiest voor werksfeer en veel kunnen leren dus wil hij/zij werken bij bedrijven met veel kennis in huis. Wat dat eerste betreft, werksfeer, ligt de bal bij u. Zij willen op een verjaardag kunnen vertellen hoe prettig zij werken en vol trots vertellen over hun werkgever. Zorg dat ze zich gewaardeerd voelen dan houdt u ze langer vast. Er bestaat nog wel generatieverschil. De jongeren willen vooral flexibiliteit en werk met betekenis. Over duurzaamheid verschillen de meningen.

1 reactie op “Aanvalsplan techniekbranches voor invulling 60.000 vacatures

  1. L.Pipping schreef:

    Eindelijk gaat er misschien iets gebeuren. De arbeidskrapte in de techniek is al een jarenlang probleem. Zowel werkgevers als politici zagen dit niet of wilden dit niet zien. Het wordt pas een succes als er ook een goed salaris tegenover staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.