Energie-efficiëntie
Legio mogelijkheden met Aquathermie uit afval- en drinkwater

Op 5 juni 2019 organiseerde Danfoss, IF Technology, Engie Electroproject en Solar het seminar Smart Polder. Een van de presentaties, bij hoe toepasselijk het stoomgemaal Arkenheem in Nijkerk ging over Aquathermie en de resultaten die op dat gebied al zijn bereikt.

Aquathermie

Rio- en geothermie zie we al vaker. Maar eerlijk gezegd kwam Aquathermie me nog niet zo bekend voor. Dat terwijl er al ruim tien jaar aan wordt gewerkt.

Want er zit niet alleen warmte in rioolwater maar ook het oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED) vormen bronnen van Aquathermie.

Thermische energie uit oppervlaktewater kan in 40 procent van de warmtevraag in stedelijk gebied voorzien. Afvalwater is goed voor 15 procent en uit drinkwater kunnen we ook nog 1,5 procent van onze warmtevraag leveren.

Amsterdam

Zo heeft de regio Amsterdam heet water genoeg om met inzet van alle bronnen 60 procent van de stad te verwarmen. Wethouder Sharon Dijksma en dijkgraaf Gerhard van den Top van AGV dienden al een verzoek in bij het betreffende ministerie om thermische energie uit water te verankeren in het klimaatbeleid.  De waterschappen, rijkswater en de drinkwaterbedrijven krijgen dan verantwoordelijkheid voor een van onze grootste energiebronnen. Dat maakt hun een belangrijke partner in de energietransitie.

Warmte-Opslag

De warmte uit oppervlaktewater wordt in de zomer onttrokken en via een warmtewisselaar uitgewisseld met een bodemenergiesysteem, WKO.

Daar verblijft het op gemiddeld 18 graden zonder veel energieverlies.

In de winter kan dit warme water opgepompt en worden opgewaardeerd naar de gewenste temperatuur voor verwarming en tapwaterbereiding.

Het winnen van warmte uit oppervlaktewater in zomer levert nog andere positieve effecten. Het oppervlaktewater koelt af en kan meer zuurstof bevatten waardoor de waterkwaliteit verbetert. Ook zorgt koeler water voor een klimaatadaptief effect: het hitte-eiland in de stad koelt letterlijk af.  

Ook voor bestaande woningen

Barry Scholten van IF technology noemde als voordeel de relatief hoge temperaturen uit een aquathermiesysteem zich uitstekend verhouden met een warmtepomp. En niet alleen voor nieuwbouw maar met 70 graden zijn ook bestaande woningen te verwarmen zonder grote aanpassingen. Een proef afgelopen winter in Den Haag bewees dat met die 70 graden de bestaande radiotoren veelal kunnen blijven en dat warmte in de woningen krijgen dan kan met elatief weinig ruimte en techniek.

In de praktijk

Voorbeelden van TEO (oppervlaktewater): De Mossen in Houten; Hithamerpoort in Den Bosch en Torckdeal in Wageningen. Na wat kinderziektes sloten de ongeveer 400 bewoners in Houten onlangs een nieuw contract af voor weer 15 jaar. Ze blijken vooral de koelmogelijkheid als prettig te ervaren.

Voorbeelden TEA-projecten (afvalwater): Harnaspolder in Delft; Zwemband Urk en Warmtenet Utrecht. Voorbeelden van TED-projecten (drinkwater): Bloedbank Sanquin in Amsterdam en winkelcentrum Leidsenhage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.