Energie-efficiëntie

Jan De Nul kiest voor biobrandstof

Jan De Nul kiest voor 100 procent biobrandstof in Benelux

Jan De Nul Group kiest voor onderhoudsbaggerwerken in de Benelux voor 100 procent hernieuwbare brandstof. Sleephopperzuiger ‘Alexander von Humboldt’ vaart voortaan op biobrandstof uit gecertificeerde en duurzame afvalstromen. 

Jan de Nul

“Waarom wachten tot morgen als het vandaag al kan?”, klinkt de retorische vraag van Bart Praet, afdelingshoofd baggerwerken Benelux bij Jan De Nul Group. Met de keuze voor 100 procent hernieuwbare brandstof voor onderhoudsbaggerwerken in de Benelux, engageert het bedrijf zich om zijn CO2-uitstoot te reduceren. “Deze ingreep maakt ons minstens 80 procent CO2-neutraal. We willen aan de overheden en onze opdrachtgevers in de Benelux bewijzen dat we klaar zijn wanneer zij in de selectieprocedures klimaatambities incorporeren. Tegelijk zetten we onze sectorgenoten aan om ons voorbeeld te volgen.”

Zonder aanpassing aan motoren

De sleephopperzuiger ‘Alexander von Humboldt’ vaart voortaan op duurzame hernieuwbare biobrandstof uit gecertificeerde en duurzame afvalstromen. Dit schip voert onderhoudsbaggerwerken uit in de maritieme toegangswegen, op de Noordzee en in de Vlaamse zeehavens. Het is momenteel actief voor de toegang tot Zeebrugge.

Jan De Nul Group sloot een meerjarige overeenkomst met de Nederlandse leverancier GoodFuels, marktleider in biobrandstoffen voor scheepvaart en zwaar landtransport. Naar verluidt, verlaagt hun tweede generatie biobrandstof de CO2-uitstoot met minstens 80 procent en is ze bovendien zwavelvrij.

100 Procent biobrandstof

Alle biobrandstoffen van GoodFuels zijn direct inzetbaar als vervanger voor fossiele brandstoffen zonder aanpassingen aan de motoren. “Onze energietransitie kan vandaag beginnen”, zegt Michel Deruyck, hoofd van de Energiecel binnen Jan De Nul Group. “Doordat we continu overleggen met motorenfabrikanten en andere leveranciers, kennen we de technische mogelijkheden. We blijven innoveren om duurzaam en rendabel te blijven en om onze klanten alternatieven te kunnen aanbieden.”

Gunningscriterium

Met de keuze voor 100 procent hernieuwbare brandstof wil Jan De Nul Group niet alleen zijn eigen CO2-uitstoot ambitieus reduceren. Het betekent ook een uitgestoken hand naar de klimaatdoelstellingen van Vlaanderen en Europa.

“De Vlaamse Overheid is blij met het gebruik van deze hernieuwbare brandstof”, zegt ir. Freddy Aerts, afdelingshoofd Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. “Bij de volgende aanbesteding van het baggercontract zullen we zeker een duurzaamheidscriterium inlassen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.