Nieuws

Delftse start up ontwikkelt bioreactor

Delftse start up ontwikkelt bioreactor

Delft Advanced Biorenewables (DAB) gaat een bioreactor bouwen waarmee het uit organische reststromen duurzame alternatieven voor chemicaliën en brandstoffen kan maken. Omdat de fermentatie en de afscheiding van water tegelijkertijd plaatsvinden, dalen de productiekosten en neemt de capaciteit juist toe.

Delftse start up

Met steun vanuit de Topsector Energie bewees DAB eerder de economische potentie van haar technologie. De start-up, voortgekomen uit onderzoek aan de TU Delft, ontwikkelde eerst het biotechnologisch proces. Vervolgens bewees het in een pilot dat er in het vervolgtraject minder grote centrifuges nodig zijn en dat de reactor langer kan produceren. Dat leidt volgens DAB tot 50% minder productiekosten, hogere productie terwijl de technologie makkelijk schaalbaar is in te zetten.

Nieuwe investeerders

Inmiddels stapten er nieuwe investeerders in en werkt het bedrijf voorbeeldverhalen uit om andere potentiële geldschieters binnen te krijgen. Inmiddels kunnen de jongste investering applicaties verder ontwikkeld, toegepast en getest.

Opschalen

Een belangrijke vervolgstap is het verder opschalen tot een kleine productielocatie, meent Kirsten Steinbusch. Volgens de algemeen directeur kan DAB dan klanten bedienen met de nieuwe technologie voor productiedoeleinden. “Mooi zou zijn om in de toekomst ook op grote schaal bulkchemicaliën en brandstoffen te produceren. Dat is belangrijk voor de transitie naar een duurzame economie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.