Ondernemen

Aanpassing normontwerp ISODIS 29001

Aanpassing normontwerp ISODIS 29001

Normontwerp ISO/DIS 29001, voor de olie- en gassector is momenteel voor commentaar beschikbaar. Belanghebbenden kunnen tot 7 mei 2018 hierop reageren.

Aanpassing normontwerp

ISO 9001:2015 biedt een op risico gebaseerd managementsysteemkader dat de olie- en gassector behoort te gebruiken als belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie. De sector heeft besloten om ISO/TS 29001:2010 te herzien om volledig aan te sluiten bij ISO 9001:2015. Hiermee worden de nieuwste werkmethoden opgenomen en wordt een op risico gebaseerde benadering geïntroduceerd binnen de gehele toeleveringsketen.

ISO 29001 volgt volledig ISO 9001:2015 en geeft aanvullende eisen en richtlijnen die van toegevoegde waarde zijn voor de olie- en gassector. Aanvullingen betreffen onder meer: Implementatie van de ‘best practices’ van de sector met verifieerbare eisen en richtlijnen om de implementatie van een consistente procesbenadering (‘Plan-Do-Check-Act’) te waarborgen; waarborgen dat processen systematisch organisatorische en specifieke risico’s gerelateerd aan producten en diensten identificeren om de veiligheid, betrouwbaarheid en prestaties te garanderen; een bijlage over risicomanagement- en conformiteitsbeoordelingsprocessen die afnemers in staat stelt hun verificatiebetrokkenheid te selecteren en organisaties de mogelijkheid biedt hun verificatievereisten voor extern verkregen processen, producten en diensten te identificeren; het aanbieden van opties (datasheets) om de noodzaak te minimaliseren voor organisaties om elke keer dat ze producten en diensten contracteren specifieke documenten met kwaliteitsvereisten moeten opstellen.

Het normontwerp van ISO 29001 is beschikbaar voor publiek commentaar. Belanghebbenden kunnen contact opnemen met Jarno Dakhorst, consultant Energie, via energy@nen.nl voor een exemplaar van het normontwerp en de verdere instructies voor het aanleveren van commentaar. Reacties kunnen worden gegeven tot 7 mei 2018.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.