Nieuws

Tool monitoring regenwateropvang

Klimaatadaptatie en de niet te onderschatten invloed

Dr. Nahad Helmi ontwikkelde voor zijn doctoraat in de ingenieurswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel het Wetspa-Urban model. Daarmee kunnen steden kosten-batenanalyses maken van mogelijke voorzorgsmaatregelen voor de opvang van regenwater.

Monotoringtool

Klimaatadapatie kost steden en dorpen hoofdbrekens. Het model van Helmi helpt om juiste locaties aan te duiden voor groene infrastructuur in steden. Zo kunnen ze met hulp van groene daken, regentuinen, groene straten, enz. meer water filtreren of opslaan.

Regenwateropvang

Het Wetspa-Urban (Water and Energy Transfer between Soil, Plants and Atmosphere)-model combineert gegevens over natuurlijke afstroming met simulaties van stedelijke afwatering voor riolen en een hydrologisch gedetailleerd infiltratiemodel. De tool maakte kaarten met aanbevelingen. Simulaties met deze aanbevelingen tonen de impact van een slimme toepassing van groene infrastructuur, vooral bij kleinere meer frequente overstromingen.

In de praktijk

Als voorbeeld nam het doctoraat de Roodebeek in het Brussels Gewest. Door Low impact development toe te passen op 16 procent van het Roodebeek deelstroomgebied vermindert de overstroming daar met 85 procent.

Het doctoraat wordt nu verder gezet in de vorm van een innovatiemandaat (Vlaio). Binnen dit kader gaat de onderzoeksgroep ook samenwerken met Aquafin rond een nieuwe testcase in Tervuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.