Nieuws
Sulzer verbetert pompen door sensoren in de lagers

Pompfabrikant Sulzer maakt gebruik van SKF’s fiberoptisch detectiesysteem om nieuwe pompontwerpen te verbeteren. Het bedrijf kan nu pompprestaties verifiëren met behulp van actuele meetgegevens.

Sensoren in lagers

Het detectiesysteem meet de belasting direct in het lager. Dat geeft een beter inzicht in de werkelijke bedrijfsomstandigheden van een pomp. Sulzer zegt dat het toepassen van het systeem op toekomstige pompontwerpen zal helpen om de rol als technologieleverancier op het gebied van pompen verder te versterken.

Het systeem bestaat uit lastafhankelijke lagers met fiberoptische sensoren. Die passen op de meest gangbare lagermaten die fabrikanten toepassen in pompen voor zware processen. Het eenvoudig te installeren systeem vergt slechts minimale aanpassingen aan de lagerbehuizing.

Sulzer verbetert pompen door sensoren in de lagers
Sulzer gebruikt een fiber optisch sensorsysteem van SKF om het ontwerp van een nieuwe centrifugaalpomp te verifiëren (foto’s: SKF)

Het systeem meet lagerbelastingen en veranderingen hierin. Ook meet het de richting van de belasting met hoge nauwkeurigheid en repeteerbaarheid. Het systeem kan tevens de kwaliteit en uitlijning van de pompbehuizing en pompwaaier bepalen.

Testbank Sulzer

Het meetsysteem is getest en gevalideerd op een mechanische testbank van Sulzer. Hoewel Sulzer het systeem gebruikt in een testomgeving, kan een eindgebruiker het systeem gebruiken om gedetailleerde gegevens in het veld te verzamelen.

Sulzer verbetert pompen door sensoren in de lagers
Meetgegevens zijn realtime zichtbaar

De relatie tussen Sulzer en SKF droeg bij aan de totstandkoming van de leveringsovereenkomst. In de toekomst zal SKF wereldwijde ondersteuning bieden bij het opzetten van het systeem en het opleiden van Sulzer-medewerkers in hun R&D-vestigingen, alsmede, indien nodig, gegevensanalyse leveren.

Kortere time-to-market

“Ontwerpverificatie waarbij gebruik wordt gemaakt van reële belastinggegevens, stelt Sulzer in staat zijn pompontwerpen verder te verbeteren. Dat opent mogelijkheden tot productontwerpverificatie met realtime gegevens in plaats van met berekende scenario’s. Het verbetert het vertrouwen in fysieke tests en verkort de time-to-market”, aldus Daniel Perreng Sales and Market Champion Fiber Optic Sensing bij SKF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.