Nieuws

VCA-diploma vergoot kansen op de arbeidsmarkt

VCA-diploma vergoot kansen op de arbeidsmarkt

Een bedrijfsongeval veroorzaakt niet alleen heel veel kosten maar soms ook ernstig lichamelijk letsel. Iets waar je je werknemers voor wilt en moet beschermen. Daarom verplichten steeds meer opdrachtgevers en/of bouwplaatsen het VCA-diploma. Dat vermindert het risico op ongelukken op bouwplaatsen.

VCA-diploma

Elke werkgever zal beamen dat veiligheid voorop staat. Maar om de veiligheid voorop te kunnen zetten, moet je je wel bewust zijn van de risico’s. Vandaar VCA, dat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Deze methode zorgt ervoor dat zowel de werkgever als de werknemer bewustzijn kweken over de gevaren op de werkvloer. De checklist vormt een goede indicatie of een bedrijf zich aan de veiligheidseisen houdt. Het checkt ook of de werknemers de veiligheidsregelgeving kennen. En dat gaat verder dan alleen beschermende kleding.

Bewustwording

Met de VCA creëer je dus bewustwording, goed voor de werkgever en voor de werknemer. Door de risico’s te kennen, kunnen we een groot deel van de ongevallen al voorkomen. Bovendien kan een medewerker of medewerkend leidinggevende die regelgeving op het gebied van veiligheid kent veel beter inspelen op diverse issues. Kortom, door het veiligheidsbewustzijn te vergroten, verklein je de kans op een ongeval door onwetendheid.

Op dit moment is een VCA-diploma nog niet verplicht. Maar opdrachtgevers eisen het steeds vaker en nemen dit op in de vacature-eisen bij een sollicitatieprocedure.

Kansen op de arbeidsmarkt

Petrochemische bedrijven initieerden ooit het VCA. Inmiddels groeide het uit tot de bekendste en meest gevraagde certificering voor de meest uiteenlopende bedrijfstakken. Binnen de opleiding maken we verschil in type certificering en hoe je je daarop wilt voorbereiden. VCA OVK geldt voor preventiemedewerkers, VCA Basis voor uitvoerende medewerkers en VCA VOL voor ZZP’ers en meewerkend leidinggevenden. Je voorbereiden op het VCA-examen kan klassikaal maar met de nu geldende coronamaatregelen ook online. Je kunt er zelf voor kiezen om alleen examen te doen of je met een cursusboek zelfstandig voor te bereiden. Hierdoor kun je de manier van leren kiezen die bij jou past. En wat je ook kiest, in alle gevallen vergroot het je kansen op de arbeidsmarkt en verklein je hiermee het risico op ongelukken op de werkvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.