Nieuws
Leden Machevo & Bulk Vereniging in coronatijd

De Franse farmagroep Sanofi investeert in een extra productielijn in Geel. Daar wil het een nieuwe behandeling voor de bloedstollingsstoornis hemofilie A gaan maken, aldus berichtgeving in het Belgische De Tijd.

Sanofi

Julien Moindrot, de Fransman die aan het hoofd staat van de site in Geel legt uit hoe de keus voor de investering van 120 miljoen viel op de Belgische site. “Naast de reputatie van het Belgische farma-ecosysteem gaf ons functioneren in de Geelse fabriek de doorslag.”

De site geldt samen met een andere, Europese Sanofi-site als specialist in de ontwikkeling en productie van therapeutische eiwitten, biologische stoffen. Die gebruiken ze als medicatie bij de behandeling van aandoeningen van het afweersysteem en zeldzame ziekten. De biologische productie verschilt van de klassieke farma-aanpak die zich baseert op chemische moleculen. De eerste gebeurt via een complex proces waarbij levende cellen worden gekweekt in grote bioreactoren die de eiwitten produceren. Nadien worden die ook nog eens gezuiverd.   

Productiesite Geel

De Kempense site speelde al een sleutelrol bij Sanofi als producent van de blockbuster Duxipent. Daarnaast produceert de site in Geel een middel tegen de ziekte van Pompe, een zeldzame genetische, vaak dodelijke spierziekte.

Moindrot verklaart het belang van productie-uitbreiding met het nieuwe geneesmiddel. “Vanaf eind 2024 verschuift de productie van een van de medicijnen voor zeldzame aandoeningen die wij hier maken naar de Verenigde Staten. Met de productie van nieuwe medicatie beschermen we de werkgelegenheid.”

In Geel gaan ze zich toeleggen op monoklonale antilichamen, kunstmatig aangemaakt). Moindrot vervolgt: “We investeren ook om elke zes maanden een nieuw medicijn te kunnen produceren dat in de laatste onderzoeksfase zit. Dat geeft ons een voorkeurspositie voor productie na goedkeuring van het medicijn.”

Die goedkeuring laat nog even op zich wachten maar dat ziet Sanofi met vertrouwen tegemoet vandaar dat het alvast gaat investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.